”Hoppas att spelarna skulle våga berätta”

Lagerbäck i kampanj för att uppmärksamma sitt dolda problem: Det kan bli en genant situation

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold / TT NYHETSBYR≈N
FOTBOLL

Trots 19 år inom elitfotbollen på seniorsidan har Lars Lagerbäck aldrig träffat en spelare som medgett att han varit färgblind.

Nu lyfter 68-åringen, i samarbete med Uefa, frågan.

– Jag klarar av min roll med färgblindheten och jag hoppas att spelarna skulle våga berätta, säger Lagerbäck till Svenska fotbollförbundets hemsida.

I samband med Europa League-finalen i Stockholm den 24 maj har Uefa valt att genom sin kampanj ”Colour Blind Awareness Campaign” informera och uppmärksamma problemen med färgblindhet. Ansiktet utåt för kampanjen är Lars Lagerbäck som nu berättar om sitt eget handikapp.

Tagit fel på spelare

– Det är främst i träning jag behöver tänka till extra. Jag undviker gärna röda och gröna västar, de behöver ligga lite längre ifrån varandra i färgskalan. Likadant är det med små detaljer som låga koner på gräsmattan, säger Lagerbäck till Svenska fotbollförbundets hemsida och fortsätter:

– Men ibland kan det bli fel. Någon gång har jag instruerat en spelare efter att jag tyckt han betett sig fel i en situation. Men då har jag sett fel på färger och egentligen var spelaren i det försvarande laget, då är det givetvis bra att de vet om min färgblindhet. Kan bli en genant situation annars där jag verkar ointresserad.

”Har stor respekt för att berätta”

Lagerbäck säger att hans föräldrar upptäckte problemet när han som ung pojke misstog en lada för en stor sten. Efter incidenten tog föräldrarna unge Lars till läkaren där färgblindhet av gravaste art konstaterades.

68-åringen har aldrig gjort en stor sak av sina problem men säger att han är förvånad över att så få fotbollsspelare öppet medgett att de är färgblinda. Enligt Lagerbäck, som varit förbundskapten för Sverige, Nigeria, Island och nu Norge, har han – trots att var tolfte man är färgblind – aldrig stött på en spelare som berättat om problemet.

– Egentligen borde jag tänka på och fråga mina spelare. Jag klarar av min roll med färgblindheten och jag hoppas att spelarna skulle våga berätta. Det skulle vara bra för mig som tränare att veta om, att ha förståelsen. Men det kan samtidigt vara så att spelarna har stor respekt för att berätta. Det är bra att UEFA lyfter frågan, säger Lagerbäck och fortsätter:

– Jag får inte bli pilot, inte bli lokförare. Men förbundskapten för landslag i fotboll får jag vara. Jag hoppas att alla ska känna sig välkomna till fotbollsplanen, att spelare inte ska känna sig stoppade av sin färgblindhet. Med planering och kunskap går det förekomma utmaningarna.

ARTIKELN HANDLAR OM