Wesström: ”Domarna måste sluta gömma sig”

Foto: Bildbyrån
Linnér upprörd.

avPer Bohman

FOTBOLL

Den allsvenska våren har präglats av hetsiga diskussioner om domarna.

AIK:s sportchef Björn Wesström önskar att tonläget var lägre – men tror sig veta vad frustrationen från klubbar, spelare och supportrar beror på.

– Det brister i kommunikationen från domarna. De måste sluta gömma sig i omklädningsrummet eller småjogga förbi journalisterna. Då tror jag att förståelsen hade blivit bättre, säger Wesström.

Under de senaste veckorna har diskussionen om de allsvenska domarna blivit allt fränare. Efter ett par tveksamma domslut i följd – med efterföljande hårda ord – kulminerade debatten efter att Djurgården vunnit mot IFK Göteborg på ett solklart offsidemål. Irritationen har varit stark bland spelare, klubbar och supportrar.

– Det är förjävla dåligt. Domarna gör fel i varje match, sa en uppenbart förbannad Sebastian Eriksson.

Wesström: ”En signal om ett problem”

AIK:s målvakt Oscar Linnér tilldelades ett gult kort för maskning – sitt tredje på raken för liknande förseelser – i samband med klubbens hemmamatch mot Örebro i helgen efter ett missförstånd med domaren Kaspar Sjöberg. AIK överklagade det gula kortet, men disciplinnämnden valde under tisdagen att låta målvaktens avstängning stå kvar.

Foto: Bildbyrån
Wesström.

AIK:s sportchef Björn Wesström är inte överraskad.

– Det var ganska väntat och vi lägger ingen värdering i det. Vi konstaterar att det finns ett regelverk som vi förhåller oss till. Men jag tror att vår anmälan är en signal om ett problem i svensk fotboll som vi alla måste komma till rätta med.

Wesström beskriver en stor frustration hos allsvenskans klubbar, spelare och supportrar – men även domare.

– Det har blivit rejäla reaktioner från flera håll den senaste tiden. Jag tror att vi måste hitta en situation där det finns en bättre form för ödmjuk dialog mellan domarna och oss övriga. Det är ofta ett väldigt skarpt läge med starka, starka känslor, säger han och fortsätter:

– Då är det väldigt lätt för domarna att gå i jätteförsvar hela tiden. Att gömma sig. Men det skapar extra frustration.

”Titta på hockeyn!”

Sportchefen efterlyser nu en mer konstruktiv dialog.

– Vi klubbar sitter ju på ett podium efter matcherna och är hur öppna som helst på presskonferenserna. Vi svarar på frågor om matchen, spelarnas prestationer och är väldigt ärliga.

Bör även domarna delta?

– Varför inte? Det skulle vara befriande om domarna kunde dela med sig av sin syn på händelserna där ute. Där tycker jag att ishockeyn har kommit mycket längre än oss. Där exponerar domarna sina känslor och tankar om det som händer på isen. Det skulle skapa en bättre förståelse om det var så även i fotbollen.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYR ÅN

En avdramatiserande effekt?

– Ja. För nu upplever jag att det brister i kommunikationen från domarna. De måste sluta gömma sig i omklädningsrummet eller småjogga förbi journalisterna i den mixade zonen. Det är inget som skapar större förståelse för deras mycket, mycket tuffa situation. De är förtjänta av större förståelse.

AIK vill driva frågan i Sef

Sportchefen inser förstås att en öppnare dialog inte skulle lösa alla problem, men...

– Man skulle i alla fall ge det en chans. Spelare och ledare gör allt som står i vår makt att vinna matcher. Ett felaktigt domslut är alltid ett felaktigt domslut, men aggressionen och frustrationen kommer när man känner att det inte finns någon dialog.

AIK kommer nu driva frågan vidare i Sef, Svensk Elitfotboll, vilket är klubbarnas samarbetsorgan.

– Där kan vi driva våra klubbgemensamma frågor. Vi får börja där. Jag kan inte tänka mig annat än att övriga klubbar är positiva till en situation som bygger på förståelse mellan oss och domarna. Nu springer klubbarna rakt in i paragrafer i stället för domarna, och det skapar ingen mjukare känsla mellan parterna. Det kan nog alla konstatera vid det här laget.

Sportbladet har sökt domarbasen Bosse Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM