Bodström får toppjobb i Fifa

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Thomas Bodström

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Sveriges tidigare justitieminister Thomas Bodström blir ny ordförande för Fifas överklagningsnämnd.

Det bekräftar det internationella fotbollsförbundet på onsdagen.

– Det är tredje gången i mitt liv som jag får ett erbjudande jag inte kan säga nej till: Att spela i Allsvenskan, att bli justitieminister och nu det här, säger Bodström till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Thomas Bodström var allsvenska högerback i AIK 1987-1989 innan han inleddes sin karriär som advokat och politiker. I början på 2000-talet var Bodström Sveriges justitieminister i sex år.

Nu kommer 55-åringen kunna blanda sina tre expertområden, fotboll, juridik och politik.

”Är ett perfekt uppdrag”

Bodström blir ny ordförande för överklagningsnämnden i Internationella fotbollsförbundet Fifa. Det innebär att svensken ska styra över den grupp som hanterar överklaganden från Fifas ordinarie disciplinnämnd.

– Ja, vi är motsvarande hovrätt om man pratar rättsspråk. Det är ett perfekt uppdrag för mig, fotboll och juridik i ett och samma paket. Jag har jobbat med juridik i 25 år, allra mest som advokat förstås, men nu får jag en delvis ny roll eftersom vi är en dömande instans, säger Bodström.

Fifas överklagningsnämnd är förbundets högsta juridiska instans. Beslut där kan endast överklagas till Internationella idrottsdomstolen Cas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa