Glöder inte kring svenska EM-laget

Publicerad:
Uppdaterad:
”All support vi kan få betyder mycket för oss”, säger Nilla Fischer.
Foto: Anna Tärnhuvud, TT
”All support vi kan få betyder mycket för oss”, säger Nilla Fischer.

FOTBOLL

Publikmässigt är mästerskapet i Nederländerna hittills svalt för svenskarna

GÖTEBORG. 10 dagar kvar till Sveriges EM-premiär mot Tyskland.

Men publikmässigt glöder det inte kring OS-silverlaget – som inte får draghjälp av Camp Sweden.

– Det är såklart synd. All support vi kan få betyder mycket för oss, säger Nilla Fischer.

Foto: Anna Tärnhuvud
Linda Sembrant.

De svenska fotbollsdamerna kommer till EM i Nederländerna med ett OS-silver från förra sommaren i minnet.

Och de som var med i förra EM-slutspelet minns blågula supportrar och folkfest på hemmaplan.

Årets mästerskap ligger inte allt för långt borta, men än så länge är det svenska trycket på biljetter inte så stort.

TT rapporterar om att cirka 500 biljetter sålts till den svenska läktarsektionen till de respektive gruppspelsmatcherna, och då har förbundet fått 300 biljetter till lagets anhöriga.

”Synd vi inte får dit dem”

Camp Sweden, som jobbar för att bygga en supporter- och läktarkultur kring landslaget, kommer heller inte vara på plats, vilket de bland annat var tidigare i sommar på U21-EM.

– Tyvärr. Vi är en ideell organisation som tar våra semesterdagar och egna pengar för att kunna närvara. Vi hade frågan på vårt styrelsemöte och intresset fanns att även närvara på damerna men det var för få personer som kunde och det krävs en del personer för att kunna göra det bra, skriver ordförande Lena Hunt i ett mejl.

Den svenska mittbacksveteranen Nilla Fischer hoppas att intresset hinner växa under de sista dagarna även om draghjälpen uteblir.

– Det är klart att det är synd att vi inte får med oss dem dit. Vi vill ju att så många som möjligt kommer och hejar på oss, all support vi kan få betyder mycket. Men vi har verkligen presterat och kan inte göra så mycket mer.

Tror på publikfest ändå

Till den mest eftertraktade svenska matchen, premiärmatchen mot Tyskland, är i nuläget över 5000 biljetter sålda. Så även om det inte kommer att finnas en gul vägg på matcherna tror Nilla Fischers mittbackskollega Linda Sembrant att det kommer att bli ett bra tryck under mästerskapet.

– Holland är ett landslag som vill utvecklas och jag hoppas att det kan hända något i Holland som gör att det syns och hörs mycket om det här mästerskapet. Jag tror att det kan bli bra fart vid sidan om vilket känns jäkligt kul. Vår prestation förra året har gett mersmak och såklart drömmer jag om att göra något minnesvärt och riktigt häftigt denna sommaren också, säger Sembrant.

Camp Swedens Lena Hunt berättar att hon tyckte att organisationens engagemang under EM i Sverige 2013 var lyckat och hoppas att de kommer kunna vara med på mästerskap i Europa på damsidan framöver även om publikintresset inte svämmar över.

”Vi får hoppas på att fler vill engagera sig i Camp Sweden då kommer också möjligheterna att vara bättre att finnas på plats på alla mästerskap”.

Till lördagens EM-genrep mot Mexiko i Falkenberg var det under torsdagskvällen 2300 biljetter sålda, enligt Svenska fotbollförbundet.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.