”Känns för jävligt att få de siffrorna”

ARNHEM. Under herrarnas EM i fjol fick de allsvenska klubbarna 19 miljoner kronor i ersättning.

De damallsvenska klubbarna får 0 kronor för samma mästerskap i sommar.

– Så klart det känns för jävligt när man får de siffrorna svart på vitt, säger mittfältaren Hanna Folkesson.

Följ ämnen i artikeln

Uefa delade ut 1,4 miljarder till de klubblag som hade spelare med i herrarnas EM och kvalspel i fjol.

De herrallsvenska klubbarna fick 19 miljoner och Malmö FF mest av de pengarna med sina fyra miljoner kronor för de två spelare man hade med i mästerskapet.

Får 0 kronor

Men på damsidan är verkligheten för klubbarna, som i många andra områden, en helt annan.

Pengarna som delas ut är 0 kronor.

Något som de svenska spelarna, som är mitt uppe i EM:s gruppspel i Nederländerna, regerar på.

– Så klart det känns för jävligt när man får de siffrorna svart på vitt. Det är tråkigt att det är så för damfotbollen just nu, säger FC Rosengårds mittfältare Hanna Folkesson.

– Det är klart att man hade hoppats att Uefa var lite mer på vår sida, att det var lite mer jämställdhet. Men damfotbollen tar steg hela tiden och vi hoppas komma dit någon gång också, säger Linköpings Jessica Samuelsson.

Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, EFD, sitter med som observatör i Uefas damkommitté och tog upp frågan på ett möte i höstas, men tror att en förändring kommer att dröja.

”Irriterad när man pratar om det”

Topplagen FC Rosengård, Linköping och Eskilstuna United har många EM-spelare i lagen. Eskilstuna har fyra bara i det svenska laget.

Sportbladet pratade med United-stjärnan Olivia Schough om den ekonomiska frågan redan tidigare i våras och hon håller med om att det är dåligt.

– Otroligt tråkigt såklart. Det hade underlättat för spelare och klubbar om det hade varit mer lönsamt att släppa iväg oss på landslagsuppdrag. Det är är ju ändå våra klubbar som betalar våra löner. Att vi är i väg är marknadsföringsmässigt bra, men det är inte bra klubbmässigt annars. Hade de fått en miljon för det hade det så klart varit så sjukt mycket bättre, sa hon.

Är det tröttsamt att alltid prata om ekonomin?

– Vi pratade faktiskt om det vid frukosten... Det är ju viktigt och så, men man blir ju så irriterad när man pratar om det, man orkar typ inte. Men det är så sjukt viktigt så man måste ju prata om det för att något ska hända. Det är ju helt otroligt att våra klubbar inte ska få betalt för att ha landslagsspelare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.