Asllani: ”Jag ångrar ingenting”

Kosovare Asllani om sin väg till popularitet och sina förebilder: ”Jag tror att man glömmer bort Ronaldo”

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET
FOTBOLL

ARNHEM. Hon är hyllad i EM och populär bland fansen.

Kosovare Asllani hämtar inspiration av Ronaldo i VM 1998 och de svenska damerna i VM 2003.

– Jag vill göra samma resa som dem, säger 27-åringen.

En stark defensivt insats mot Tyskland - en pigg offensiv prestation mot Ryssland.

– När man ska försvara i en match så tar man det jobbet för det är det laget behöver. Igår kunde man experimentera lite och spela på instinkt. Sådana matcher älskar jag, säger Asllani.

Kosovare Asllani har inlett EM i Holland strålande och har fått mycket beröm av experter, journalister och svenska fans.

Under EM har hon på Instagram visat att hon tar inspiration från VM 1998. Hon tittar på krönikan under mästerskapet i Holland.

”Många glömmer honom”

– Min största förebild var Ronaldo. Jag är halvvägs in i krönikan nu. Jag kollade på den inför första matchen bland annat. Sådana krönikör ger inspiration, säger hon.

Vad hade han som spelare enligt dig?

– Allt. Jag tror man glömmer bort honom lite nu efter åren som har gått. Han hade speeden, tekniken, spelförståelsen och glädjen i sitt spel. Det var alltid kul att kolla på.

Damfotboll började hon följa några år senare.

– Jag hade ingen klar förebild. Men jag kommer ihåg att första gången jag kollade var i VM i USA (2003). Det var första gången, tror jag. Det var en stor inspiration. De gick så långt och de gick så bra (VM-silver) - jag såg upp till dem. Jag hoppas göra en lika bra resa här.

Hon är som sagt aktiv på sociala medier. Under EM är hon flitig med att publicera bilder och filmer. Efter att ha fått inspiration av andra spelare vill hon inspirera andra.

Skapar intresse med sociala medier

– När jag lägger upp bilder är jag inte alltid sugen på en landslagsbild. Men jag brukar alltid tänka ”vad hade jag velat sett när jag var yngre”? säger Asllani och fortsätter:

– Mina sociala medier är inte bara för mig. Det är för de som följer mig och de yngre.

När Sportbladet träffade Asllani på förlägret i Göteborg betonade hon hur bra hennes nuvarande klubb Manchester City är på att lyfta fram sina spelare genom sociala medier.

Foto: Martin Rickett / AP TT / NTB SCANPIX
Asllani: "Vi har en nivå till" 01:22

– Det man tjänar på mest, som inte är en stor pengafråga, det är mediabiten. Den kan alla göra. Vi har folk som står och filmar oss med Facebook-live och Snapchat under träningar. Det är lättillgängligt för unga tjejer och killar att se oss och det skapar intresse och gör att de vill komma på våra matcher. Det betyder intäkter.

– Men folk tänker inte de banorna, vilket är väldigt synd. Det är många som säger att de såg våra matcher på Facebook där vi sänder live. De ser oss som förebilder och följer oss. Det är ett enkelt sätt, vem som helst kan göra det.

”Vill uppleva så mycket som möjligt”

Tips till svenska klubbar?

– Ja, definitivt. Det finns lag i Sverige som kan göra det här, det handlar om få någon runt klubben att göra det.

Det har gjort er i City till större stjärnor?

– Det är det som är roligt. Jag skriver mer på engelska än svenska, jag har fler följare utomlands. Har man spelat i USA, Frankrike och England så har man skapat sig ett namn därute.

Det har som sagt blivit en del utlandsäventyr för 27-åringen. Efter att ha slagit igenom i Linköping FC blev det en flytt till Chicago Red Stars. Sedan återvände hon till Sverige - spelade för Linköping FC och Kristianstads DFF. Sedan blev det flera säsonger i Paris Saint-Germain innan hon hamnade i nuvarande klubben Manchester City.

– Man ska inte stanna på en plats om man inte kommer framåt, då är det dags att byta. Jag har testat olika länder av en orsak, jag vill uppleva så mycket som möjligt och lära mig så mycket som möjligt under min karriär.

”Enda med utländsk bakgrund”

– Om jag hade valt att stanna på bara en plats så hade jag varit kvar i Linköping där jag har min familj och hela min trygghet. Men jag tycker om att utmana mig själv och det har gjort att jag har växt som människa. Det är viktigt. Man kan inte bara läsa sig till erfarenhet, man måste uppleva det också. Jag kommer vara stolt i alla lag jag har spelat för jag har vågat.

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET

Åren utomlands har gett henne en stor supporterskara utomlands. Tiden i damallsvenskan och 104 landskamper har även gjort henne populär i Sverige.

Varför tror du att du är så populär?

– Jag har utvecklats oerhört mycket sportsligt genom åren. Från början i landslaget var jag den enda tjejen med utländsk bakgrund, vilket förhoppningsvis gör att tjejer med utländsk bakgrund följer mig. Jag har varit väldigt ärlig genom min karriär. Jag tror och hoppas att folk tycker om att följa mig av flera anledningar. Det handlar om att ha en karaktär.

Jagar gruppsegern

Ångrar du något du har sagt eller finns det något du vill ha sagt?

– Faktiskt inte. Jag har nog mer sagt för mycket, haha. Men det är inget jag ångrar. Man lär sig mer av sina - om man ska kalla det misstag - än om man aldrig gör dem. Jag ångrar faktiskt ingenting. Allt jag har gjort har format mig som spelare och människa. Jag har varit väldigt orädd och modig även i mina beslut klubbmässigt.

Nu har hon siktet inställt på att ta förstaplatsen i grupp B.

– Det är klart att den ligger helt öppen. Vi kommer att göra allt för att ta den, det finns inget annat.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)