”Hoppas på fällande domar - ännu tydligare att fotbollen vann”

Sebastian Eriksson om matchen mot AIK och IFK Göteborgs utsatta position

avMichael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborgs lagkapten Sebastian Eriksson vill inte att efterspelet till matchfixningsskandalen är över när matchen mot AIK är spelad.

– Jag hoppas på fällande domar så att det blir ännu tydligare att fotbollen vann, säger Eriksson.

Under torsdagen möts IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi i en match som egentligen skulle ha spelats 18 maj.

Stormötet sköts då upp under mycket uppmärksammade former sedan det blivit känt att en AIK-spelare erbjudits två miljoner kronor i muta för att avsiktligt se till att förlora matchen.

”Sköttes bra”

– Det blev något bra av det i slutändan, av hur det sköttes. Det var bra att det inte blev någon match. Att de som försöker påverka så inte fick vinna, säger Sebastian Eriksson till Sportbladet efter onsdagens träning på Kamratgården i Göteborg.

Då, i maj, visade Blåvittspelarna sin sympati med kollegerna i AIK.

– Vi hörde av oss till AIK från spelarhåll. Bjärsmyr skötte det. Vi ville visa att vi stod bakom dem i AIK och hur de hade reagerat. I det läget fanns inte den vanliga, naturliga rivaliteten mellan klubbarna.

Hur påverkar det den här matchen nu?

– Det påverkar inte nu längre. Det känns inte konstigt att spela matchen. Det känns nästan om en vanlig match mot AIK.

Sportbladet avslöjade under tisdagen att ytterligare en person blivit delgiven brottsmisstanke för grovt givande av muta.

Därmed är två personer delgivna brottsmisstanke för mutförsöket, en före detta stjärna i AIK och ytterligare en tidigare elitspelare som varit verksam inom svensk fotboll.

Är det viktigt att det blir mer än bara en uppskjuten match i efterspelet?

– Det är en bra fråga. Det vore ett statement om det blir en fällande dom. Det skulle ge något.

Hoppas på fällande dom

– Det är en stor skillnad på att vara misstänkt och att bli dömd. Så det hoppas jag på. Det skulle ge en ännu starkare känsla av att fotbollen vann, säger Eriksson till Sportbladet.

Idrottsligt är förutsättningarna förändrade jämfört med när matchen mellan lagen skulle ha spelats i våras.

Då skiljde det fyra poäng mellan AIK och IFK Göteborg i tabellen, nu nio. Nu är Blåvitt, på elfte plats i tabellen, hela 21 poäng bakom serieledande MFF och bara sex poäng ovanför kvalstrecket.

AIK har värvat starkt, IFK Göteborg har tappat etablerade spelare.

Dessutom väntar fem svåra matcher närmast för IFK Göteborg mot AIK (h), Elfsborg (b), Häcken (h), Malmö FF (b) och Djurgården (h).

”Ingen Europaplats”

– Det blir så klart jättetufft. Det är en klyscha, men vi måste ta en match i taget. Vi är där vi är och vet om det.

Vart ska ni sikta?

– Den här säsongen kommer vi få strida hela vägen för att försvara positionen vi har nu. Vi fick stryk av Kalmar senast. Det har varit en brokig säsong med mycket saker utanför fotbollen som har spelat in och tagit mycket energi.

– Det har kommit nya direktiv och mål från styrelsen (målsättningen SM-guld 2021). De försöker vinna lite tid och ta det här året för var det här. Det känns som vi har börjat om lite, med nya, lite yngre spelare som är på väg framåt, med ny tränare. Jag tycker det är bra att vi har tagit in några nya spelare nu och att klubben inte väntar tills efter säsongen.

– Vi vet att vi kan slå alla lag, men vi vet att vi förmodligen inte hamnar på någon Europaplats. Det känns som supportrarna står bakom det vi vill göra. Men de lider precis som vi när vi förlorar med sista sparken, säger Sebastian Eriksson.

Foto: Bildbyrån
Sebastian Eriksson.
ARTIKELN HANDLAR OM