AIK pressat inför returen – efter stolpträffen

avPer Bohman, Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK var en stolpträff från att vinna första mötet med Braga.

Nu måste ”Gnaget” göra mål i returen i Portugal om det ska finnas hopp om fortsatt spel i Europa League.

– Möjligheten finns, säger tränaren Rikard Norling efter 1–1-matchen.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYR ÅN

AIK jagar en playoff-plats i Europa League. Efter att ha slagit ut Zeljeznicar i den andra kvalomgången tog laget emot betydligt tuffare motstånd i form av portugisiska Braga på Friends Arena på torsdagen.

Då fick AIK 1–1 och måste därmed göra mål i returen i Portugal nästa torsdag.

– Det finns en möjlighet att gå vidare. Vi kan göra mål där nere, men det är annorlunda att spela på bortaplan och hemmaplan. Braga är favoriter nu, men fotboll är fotboll, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

Braga nätade redan efter tio minuter efter att Stefan Ishizaki gått bort sig på en hörna och Raul da Silva bjudit på en tung nick där bollen tog ribba in.

”Sån är fotbollen”

AIK vågade utmana när man väl hade bollen och i 17:e kom utdelningen – även det målet på en fast situation. Ishizaki föll i straffområdet och Daniel Sundgren dunkade in straffen till 1–1.

”Gnaget” hängde med bra i första, men föll långt ner i presspelet och fick jaga de individuellt skickliga portugiserna.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYR ÅN

AIK spottade dock upp sig i andra, pressade högre och radade upp lägen.

Rasmus Lindkvist hade bland annat ett skott i stolpen kort efter paus.

– Det var ett bra anfall och ett utmärkt avslut. Returen på stolpträffen kunde ha gått till någon av våra spelare men det gjorde den inte. Samtidigt gjorde också Oscar Linnér en riktigt bra räddning på en frispark i slutet av matchen. Sådan är fotbollen. Du räknar målen och så är det chanser där emellan, säger Rikard Norling.

”Ligger i hans DNA”

Nicolas Stefanelli hade bollen i mål med tio minuter kvar, men vinkades av för offside. En märklig situation där den offsidestående argentinaren stal bollen från Kristoffer Olsson i ett friläge.

– Alltså, han är ju en anfallare. Det ligger i hans DNA att gå för bollen. Om Kristoffer Olsson hade skjutit kanske målvakten hade räddat. Shit happens, säger Rikard Norling.

Även Braga hittade nätet i slutminuterna, men även de på fel sida offsidelinjen.

– Det var en ganska bra match. Vi kunde ha gjort några mål till, men vi kunde också ha släppt in något mål till. Det är vad det är. Vi har en stor utmaning där nere, men det är fortfarande möjligt att gå vidare, säger Rikard Norling, som hoppas att nyförvärvet Chinedu Obasi kan vara med i returen.

– Jag tar inte för givet att han är redo. Men vi jobbar för att det ska hända.

Returmötet spelas 22.00 nästa torsdag.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM