”Jag tycker det var respektlöst”

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

MILANO. Det svenska landslaget vägrade svara på damlandslagets bojkott inför playoff mot Italien.

Frågan kom återigen på tal efter bragdinsatsen.

– När man håller på elitidrott är man så inne i sin bubbla och man vill undvika allt sånt brus, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Jag var upprörd, jag tycker fortfarande det var respektlöst, det kommer jag att fortsätta tycka, säger landslagschef Lasse Richt.

1 av 3 | Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Inför Sveriges match mot Nederländerna fick Andreas Granqvist frågan om han och de svenska herrspelarna var redo, precis som i Norge, att dumpa lönerna för att hjälpa damlandslaget.

I söndags blev frågan återigen aktuell då damlandslaget gick ut och meddelade att de bojkottar fotbollsgalan innan ett nytt avtal med förbundet är plats. Andreas Granqvist och förbundskapten Janne Andersson fick inte möjligheten att svara - förbundet stoppade dem.

Landslagschefen Lasse Richt var förbannad efter presskonferensen i söndags.

– Jag tycker det är respektlöst, sa han till fotbollskanalen.se.

Dagen efter bragdinsatsen på San Siro höll landslaget presskonferens i Milano. Då fick Janne Andersson återigen frågor om damlandslaget.

– Jag fick gärna svara på den (i fredags), men jag ville inte. Den är en viss skillnad Så här är det, när man håller på elitidrott är man så inne i sin bubbla och man vill undvika allt form av brus, oavsett vad det är för något Jag tycker det var olyckligt att det kom fram, det var lite brus. Det var inte störande så, men händer det många sådana här saker börjar man prata om allting annat än vad man ska sa. Det är inte så att vi hade vunnit med 3-0 om den inte hade dykt upp. Det var inte störigt på det sättet.

”Hade varit bra för alla”

Sen svarade han på frågan:

– Jag säger som jag har sagt innan. Jag hoppas och tror man når en lösning, att man kommer överens, det tror jag hade varit bra för alla. Det är det jag hoppas och tror på. Det är nog den önskan svenska fotbollsförbundet har också.

– Men jämställdhet för mig är inte att alla ska ha samma ersättning, det är något annat. Men i övrigt har jag för dålig insyn i det som har sagts tidigare.

Richt fortfarande upprörd

Landslagschefen Lasse Richt står kvar vid sin åsikt från i söndags.

– Jag var riktigt upprörd. De som inte är med i laget förstår inte riktigt hur ett lag fungerar. Det är klart att sådant påverkar på något sätt, jag ville inte det skulle bli en fråga som tar energi. Jag vet inte om det har betydelse, som Janne sa. Men mitt uppdrag är att det ska vara lugnt.

– Jag var upprörd, jag tycker fortfarande det var respektlöst, det kommer jag fortsätta tycka.