Allt på spel för målkungen i kvalet: ”Sista chansen”

Foto: Björn Lindgren/TT
Salif Camara Jönsson

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

Trelleborg knep till slut kvalplatsen och är nu 180 minuter från allsvenskan.

Hur mycket som står på spel? Allt – i alla fall om du frågar Salif Camara Jönsson.

– Jag går in i det här kvalet som om det är sista chansen, säger anfallaren.

I våras var plötsligt Salif Camara Jönsson på hela fotbollslandets läppar.

Då hade 34-åringen gjort sensationella åtta mål på två matcher för Trelleborg, fyra mot Värnamo och ytterligare fyra mot Örgryte.

Vem var han? Var kom han ifrån?

Själv förstod han inte riktigt vad han hade ställt till med.

– De första två veckorna var det... Jättemycket. Radio, tidningar, hur stort som helst, säger Camara Jönsson.

– Det fattade man inte riktigt efter matchen, min känsla var inte att det var något ”superwow”. Jag har ändå gjort det tidigare, hattrick några matcher i rad och så där. Det var först dagen efter som man förstod vilken grej det här blev. Det var ganska hektiskt kan man säga.

Fostrad i Kirseberg

De som har följt TFF under resan från division ett till superettan är välbekanta med anfallarens kvaliteter. Camara Jönsson tog en snårig väg till Sveriges sydligaste elitklubb. Moderklubben är Kirseberg, därefter blev det både Limhamn Bunkeflo och FC Rosengård innan han slutligen lämnade Malmö och flyttade till grannstaden Lund.

Det var just målproduktionen som gjorde att Trelleborg fick upp ögonen för anfallaren. Under sin sista säsong i Lunds BK blev det 24 ligamål, och konkurrenten såg till att värva honom innan någon annan fick för sig att göra detsamma.

– Jag känner väl att jag alltid har varit en bra fotbollsspelare, men har kanske inte gjort så mycket mål tidigare. Det var först i Lund som det exploderade, säger Camara Jönsson.

”Var kanske lite omogen”

Han kom till ett TFF som var på dekis. Uttåget från allsvenskan 2011 följdes upp av degradering till division ett året därpå. Dessutom var man bara målskillnad från att rasa ner ännu en division 2014.

Den negativa trenden skulle vändas genom lokala värvningar. Det visade sig bli ett lyckat drag. 2015 lyckades man till slut ta sig upp till superettan igen, mycket tack vare Camara Jönssons 23 mål.

Hur kommer det sig att du blommade ut så sent?

– Man kanske har blivit lite visare med åren, lite klokare. Innan tog jag inte fotbollen på riktigt lika stort allvar, kanske var lite omogen. Det är nog det, det har nog mycket med mognad att göra.

Tillbaka till nutid. I skytteligan låg Camara Jönsson länge i topp men fick se sig omsprungen av Dalkurds Richard Yarsuvat som landade på 18 mål.

– 15 mål… Nu på slutet ville jag så klart ta hem skytteligan. Lite surt är det men jag är nöjd ändå, säger han.

Jobb vid sidan av fotbollen

Trelleborg har en imponerande säsong i ryggen och ställs nu mot Jönköpings Södra i det allsvenska kvalet.

Men Salif Camara Jönsson och hans lagkamrater svävar inte iväg.

– Vi pratade lite om det där, jag tror inte riktigt att vi har fattat det än. Det känns inte som att man stannar upp och tänker. Det här är något vi ska njuta av, det är många som hade velat vara i våra skor, säger han.

Själv har han sannerligen fötterna på jorden. Vid sidan av fotbollen jobbar han som kundtjänstchef för ett IT- och telekombolag. Dessutom har han två döttrar, tre respektive sju år gamla, som ska skjutsas till olika aktiviteter.

– Man har att göra, tidigare morgnar och sena kvällar. Men det är på rutin, det är ingenting man känner av. Sen har man en sambo som får dra ett stort lass, förklarar Camara Jönsson.

Kommer du jobba kvar om ni går upp?

– Nja, det vet jag inte. Blir det allsvenskan så får det nog bli en del justeringar. Jag tror inte att det kommer funka då riktigt.

”Min sista chans”

Under de framgångsrika åren har det funnits en del intresse från andra klubbar.

– Men det har väl aldrig varit något riktigt konkret, det har mer varit att jag har visat mindre intresse och ibland tvärtom. Sedan finns det en allsvensk klubb som vi tackade nej till direkt, säger Camara Jönsson.

Nykomlingar i Allsvenskan på 2010-talet – så gick det 00:32

Någonstans är han väl medveten om att det här kan vara sista möjligheten att få spela i allsvenskan under karriären.

– För egen del går jag in i det här kvalet som om det är sista chansen. I huvudet känner jag verkligen att allt står på spel, säger Camara Jönsson.

Det måste vara motiverande?

– Jättemotiverande. Det här kvalet, där kommer jag ge allt och lite till. Sen får vi se hur långt det räcker.

”Hänt lite sen ’Tjongavallen’”

Camara Jönsson medger att han inte har sett J-Södra alls under säsongen. Samtidigt känner sig TFF:arna trygga i sitt spel.

– Men vi kommer ju från superettan så oavsett kommer det bli en tuff match. Särskilt hemma, man vill inte ha en massa baklängesmål. Det gäller att vara tajta bakåt, framåt brukar vi skapa rätt mycket, säger han.

Någonting kring synen på Trelleborgs FF har förändrats, tycker han. För några år sedan sågs resan till Vångavallen som en av de tråkigaste av bortasupportrar.

Nu verkar det faktiskt som att en hel del vill se TFF i allsvenskan igen.

– Det har hänt lite med fotbollen sen ”Tjongavallen-tiden”. Det är ändå ett spelande lag nu, många av våra matcher är väldigt roliga att titta på med undantag för några få. Sen är vi ett gräslag, det tror jag att många uppskattar, säger Salif Camara Jönsson.

Under året har tränaren Patrick Winqvist varit noga med att inte nämna ordet ”allsvenskan” högt.

– Men nu är det omöjligt att inte prata om det. Innan har man hållit igen lite med snacket, nu är vi ju 180 minuter från det, säger Camara Jönsson.

TV 12 klockan 18.00: Trelleborg–Jönköping.

Så har det gått i kvalet till allsvenskan på 2010-talet 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM