Straffen som upprör Nordirland: ”Löjligt”

FOTBOLL

0–0 mellan Nordirland och Schweiz i VM-playoffet i Belfast.

Då tilldömdes bortalaget en ”horribel” straff.

– Det här är hjärtskärande, säger ex-landslagsmannen och numera experten Keith Gillespie i BBC Radio.

Det första mötet av två mellan Nordirland och Schweiz. I potten ligger en VM-plats till mästerskapet i Ryssland nästa sommar.

Bortalaget Schweiz inledde matchen bäst. Xherdan Shaqiri storspelade och levererade inlägg på inlägg till offensivt straffområde.

Nordirland lyckades stå emot ända fram till den 58:e minuten. Enligt domaren Ovidiu Hategan täckte Corry Evans ett skott med handen och blåste straff.

”Bara löjligt”

På reprisbilder såg situationen ytterst tveksam ut och de nordirländska spelarna protesterade kraftigt mot beslutet. I samband med detta tilldelades Evans ett gult kort – och är därmed avstängd i returmötet.

Ricardo Rodríguez förvaltade straffen väl och skickade in 1–0 till Schweiz.

– Schweizaren ropade inte ens efter straff, vilket gör det hela ännu värre, säger förre landslagsmannen och numera experten Keith Gillespie i BBC Radio.

– Om de bryter igenom och gör mål är det en sak men att ge bort en sådan här straff är bara löjligt. Två avgörande beslut har vi fått emot oss. Det är hjärtskärande.

O’Neill: ”Förluffad”

Inte heller förbundskaptenen Michael O’Neill var nöjd över domslutet.

– Jag trodde först att domaren blåste frispark eller för offside. Ingen ropade efter den. Jag är förbluffad av beslutet, förbluffad över det gula kortet, säger O’Neill till Sky Sports.

– Det blir ett sådant avgörande skede av matchen. Tacklingen i inledningen av Fabian Schär var gränsfall. Jag tyckte att det var rött kort. Domaren gav oss inga fördelar.

0–1 blev matchens slutresultat. Därmed är Nordirland i ett knivigt läge inför returen den 12 november.

– Vi måste glömma det. Jag tycker att spelarna reagerade väldigt bra. Vi spelade mycket bättre i den andra halvleken, matchen var jämn. Vi är fortfarande med. Kanske ger domaren oss någonting i den andra matchen.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

ARTIKELN HANDLAR OM