Blåvitt är AIK:s skräck: ”De ger oss trubbel”

Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET
Rikard Norling
FOTBOLL

AIK är i säsongens starkaste form.
Ändå är Rikard Norling orolig.
IFK Göteborg är en skräckmotståndare.
– Vi har ofta trubbel och får alltid möta den bästa versionen av Blåvitt, säger tränaren vars AIK inte slagit IFK Göteborg på tre år.

Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Det är en splittrad Rikard Norling som resonerar inför årets sista stormatch. Å andra sidan är AIK obesegrade i tio raka matcher, visar upp säsongens starkaste form, har under hösten fått i gång det offensiva samspelet och anfallarna levererar äntligen. Å andra sidan vankas... IFK Göteborg. Rivalen som AIK inte vunnit mot sedan 2014 och där Gnaget har ett facit på fyra förluster och ett kryss.

– Det är precis så. I nuläget är vi kanske benägna att se svårigheterna, för vi är väldigt medvetna om att vi möter ett lag som vi verkligen haft trubbel med, säger AIK:s tränare.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den lite oroliga känslan är följande, menar Norling:

– När vi mött IFK Göteborg har vi kommit in med en positiv känsla. Ett väldigt positivt medflyt. Och för Blåvitt har det ofta varit precis tvärtom.

”Vill rädda klubbens ansikte”

Vad händer då?

– Ta bara förra matchen, i augusti. De hade det jättejobbigt inför matchen, men kunde ändå använda den här stormatchen som en språngbräda för att rädda hela klubbens ansikte.

Norling har stor respekt för Blåvitts kapaciteten, även om laget inte levererat resultatmässigt under året. Särskilt som göteborgarna har en förmåga att höja sig just mot AIK.

– IFK Göteborg har större ambitioner än att förlora mot Östersund hemma, även om det inte är någon skam. De vill komma tillbaka mot oss, knyta nävarna och visa att varje individ i Göteborg är högklassig. För när Blåvitt lyckas i en enskild match och liksom kämpar ihop kollektiv så håller de topp tre-klass i allsvenskan, det måste jag säga, men problemet är att det inte riktigt fått ihop laget. Men vi i AIK får alltid möta den bästa versionen av Blåvitt.

Respekt för ett köttigt Blåvitt

Under Jörgen Lennartssons sista tid försökte IFK Göteborg värja sig från bilden av ett köttande, starkt kollektiv som kämpar ner sina motståndare.

– Men det är just den kraften som de mobiliserar mot oss. Kraften och styrkan. De har tagit matchen därifrån och då har individerna lyckats göra något bra utifrån det. Det är omöjligt för Blåvitt att lyckas med det över en hel säsong, men mot oss har det funkat.

Trots att Blåvitt går knackigt har anfallsparet med Mikael Boman och – framför allt – Tobias Hysén imponerat stort.

– Tobias Hysén är i mitt tycke fortfarande en av allsvenskans absolut bästa forwards. Han är alldeles fantastisk. Även om han tappar i ena änden på grund av åldern så vinner han mycket i den andra. Han är mer involverad i spelet och öppnar upp för sina medspelare.

Varför blomstrar AIK?

AIK då?

Den lyckosamma 5-3-2-uppställningen, parat med mycket taktisk träning, skapade en slags stålkonstruktion som gjorde AIK mycket svåra att besegra. Försvarsspelet var hela tiden högklassigt, även om offensiven kunde bli lidande på grund av den rigorösa organisationen.

– Det var den strukturen, den här stålkonstruktionen som du pratar om, som fram till för en fem-sex matcher sedan gjorde att vi fick resultat med oss. Vi hämtade kraft från det kollektiva.

Men under hösten har anfallsspelet blomstrat, blivit rörligare och spelarna har liksom... släppt loss lite.

– Vi har fått jävligt skickliga spelare vars dynamiska samverkan gör att det är annorlunda nu.

Dessutom har Norling medvetet skiftat fokus under träningspassen. AIK kör smålagsspel med fokus på fantasi, rörelse och spelglädje i mycket högre utsträckning under hösten.

– Efter sommarens intensiva matchperiod så kunde vi belasta hårdare på träningarna. Så den taktiska stålkonstruktionsträningen – som kanske faktiskt gjorde att vi blev lite väl stela under matcherna – ersattes i viss mån med fart på benen och frihet. Vi hade ett jättestort behov av det.

”Vi dras in i deras fysiska spel”

Tar AIK en seger har de säkrat Europaspel inför nästa år, men mittbacken Per Karlsson ställer in sig på en batalj.

– Det är väldigt svårt att möta Blåvitt för vi dras alltid in i deras fysiska, raka spel. Vi har inte lyckats parera det.

Är det fortfarande stor prestige att möta Blåvitt – trots att de är lägre ner i tabellen?

– Absolut. Prestigen är jättestor. Likaså svårighetsgraden.

I AIK är den sjuke Daniel Sundgren och Haukur Hauksson avstängda. I Blåvitt saknas August Erlingmark.

De har gjort flest säsonger i Allsvenskan 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM