Testade laglig pyroteknik: ”Det mest hoppfulla på länge”

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Andreas Hillergren / AFTONBLADET / 7560
MFF-fansen har testat pyroteknik som kan bli tillåten.

Pyroteknik är olagligt – det blir diskussioner varje säsong.

I går var Malmö FF på plats i Köpenhamn och testade ny pyroteknik som eventuellt kan bli tillåten i framtiden.

– Det är det mest hoppfulla på länge när det kommer till pyroteknikdiskussionen, säger MFF:s SLO Pierre Nordberg till Fotbollskanalen.

Pyroteknik diskuteras varje säsong. Det finns de som debatterar för att det ska vara tillåtet, men än så länge är det olagligt på de svenska fotbollsarenorna.

I går var Malmö FF på besök i Köpenhamn för att träffa Bröndby och testa ny pyroteknik, som eventuellt kan användas i framtiden.

En ”kall” bengal

Fotbollskanalen skriver att det handlar om en ”kall” bengal, som har så pass låg temperatur att en person ska kunna hålla handen i flamman utan att personen bränner sig.

– Det är väldigt intressant att någon har tittat på det att ta fram en pjäs som skulle kunna fungera lagligt. Det samlade intrycket är väl framförallt att det är positivt att någon driver frågan framåt. Sen är väl frågan om den är lika kraftfull som de illegala pjäserna. Detta är ju inget nödbloss. Denna är klassificerad på samma sätt som ett tomtebloss egentligen. Sen alstrar den inte lika mycket värme men för att den inte alstrar lika mycket värme så har den inte samma styrka i skenet heller. Och då är det mindre rökutveckling också, så det är ju positivt, säger Nordberg till Fotbollskanalen.

Malmö FF är inte den första allsvenska klubben som har haft folk på plats hos Bröndby. Även Djurgården har träffat den danska klubben.

”För tidigt att säga”

Pyroteknikexperten Tommy Cordsen, Bröndby och flera supportergrupper arbetar tillsammans för att hitta en pjäs som skulle kunna vara tillåten att användas på arenor.

– Vi ska väl följa utvecklingen där. Vi ska ju inte börja ta fram någon egen pyroteknik men vi kommer ju att följa utvecklingen i Bröndby, jag har ganska bra kontakt med deras SLO, säger Pierre Nordberg.

– Jag skulle väl säga att det i alla fall är hoppfullt. Det är det mest hoppfulla på länge när det kommer till pyroteknikdiskussionen. Sen om det kommer att ersätta det illegala är för tidigt att säga. Men det är i alla fall i rätt riktning.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM