Lagerbäck ny norsk förbundskapten

avPatrik Brenning

Lars Lagerbäck tar över det norska fotbollslandslaget.

68-åringen, som tidigare sagt att han planerade att avsluta tränarkarriären, har skrivit på ett treårskontrakt.

– Jag fick några erbjudanden som jag hade kunnat leva väldigt gott på men för mig är fotbollsbiten intressant, säger Lagerbäck.

Alla väntade på Erik Hamrén som på förhand hade pekats ut som favorit till förbundskaptensjobbet i Norge. Då dök Lars Lagerbäck upp på presskonferensen där norska fotbollsförbundet skulle presentera Per-Mathias Högmos ersättare.

”En fotbollsutmaning”

68-åringen beskriver själv det oväntade valet att hoppa på ett nytt förbundskaptensjobb med en utmaning han inte kunde tacka nej till.

– Det finns i botten en fotbollsutmaning. Jag har sagt sedan jag slutade med Island att jag borde vara så smart att jag pensionerar mig men jag har aldrig stängt någon dörr. När vi började prata om det här retade det fotbollsnerven ordentligt. Det känns väldigt spännande att få leda ett norskt landslag, säger Lagerbäck och avslöjar att han haft andra bud:

– Jag fick några erbjudanden som jag hade kunnat leva väldigt gott på men för mig är fotbollsbiten intressant. Det här känns bra, spännande och som en härlig utmaning.

Lars Lagerbäck talade på presskonferensen om att ha en realistisk syn på förväntningar, hur han ogillar uttrycket ”attraktiv fotboll”, planerar att fortsätta på samma taktiska bana som i Sverige och Island samt att han gärna jämför sig med legendariske norske defensiv-taktikern Egil Olsen.

– Du får gärna jämföra mig med ”Drillo”. Jag tror inte du kommer se en exakt likadan spelstil som på 90-talet men något likartat kanske.

Foto: TT
Lagerbäck lämnar Islands fotbollslandslag efter sommarens EM-succé.

Lämnar svenska landslaget

Lars Lagerbäck var förbundskapten för Sverige 2000–2009 och för Island 2011–2016. 68-åringen lämnar nu det svenska landslaget där han fungerat som rådgivare åt förbundskapten Janne Andersson.

– Jag vill också säga här att jag vill tacka Svenska fotbollförbundet. Jag hade tills i går ett kontrakt med dem med en ömsesidig klausul att vi kunde säga upp det. Jag pratade i går med generalsekreteraren (Håkan Sjöstrand), Janne (Andersson) och Peter (Wettergren, assisterande) och de tyckte det var helt okej att vi bröt det direkt. Så tack till Svenska fotbollförbundet för deras tillmötesgående.

Lagerbäck har skrivit på ett treårsavtal och har ett önskemål kring sitt nya uppdrag: Att få in en norsk assisterande förbundskapten.

– En person som kan norsk fotboll och de norska spelarna bättre än vad jag kan i dag. I övrigt har vi inte hunnit diskutera hur de andra delarna ska se ut.