Schelin: ”En era som tar slut efter EM”

avEmelie Fredriksson

Foto: Bildbyrån

ALBUFEIRA. Ett OS-guld i Rio skulle kunna ha förändrat mycket.

Men nu har Sveriges mesta målskytt genom tiderna fullt fokus på EM.

– Man vet att det är en liten era som tar slut efter det, säger Lotta Schelin.

Det svenska landslaget är i Algarve för att spela ihop sin inför sommaren mästerskap.

Lotta Schelin fixade segern i första matchen och njuter av tiden tillsammans med landslaget som spelar fyra matcher på åtta dagar.

Schelins 86 landslagsmål är flest genom tiderna och hon blir en viktig kugge nu när Pia Sundhage jobbar mycket med offensiven inför EM.

– För oss handlar det mycket om att jobba på balansen, när vi ska gå fort framåt, för vi har de kvaliteterna, och när vi ska hålla mer boll. Det är där får akilleshäl är. Vi går i 110 eller så blir det för lugnt. Jag tror alla behöver den tiden ihop som vi får nu, säger Schelin.

”Drivet behövs”

Efter OS-silvret fjol sa Hedvig Lindahl, 33, – äldst i laget – att hon skulle ha slutat vid ett OS-guld.

Schelin, som inledde den här veckan med att fylla 33, erkänner att hon funderade i samma banor.

– Lite kanske, men det är svårt att säga. Jag känner ju fortfarande sug och hade det då gått någon månad hade man kanske känt ’va fasen nu kör jag ett tag till’. Det var magiskt för många av oss att vara i finalen men nu finns fortfarande suget att vara där och stå som vinnare. Jag tror att de målsättningarna och det drivet behövs för att vilja fortsätta, säger hon.

Efter åtta år i Lyon återvände Schelin till allsvenskan i fjol. Kontraktet med Rosengård sträcker sig över nästa säsong – men hur framtiden i landslaget ser ut vet hon inte själv.

Vet inte om hon fortsätter

Fortsätter du efter EM?

– Jag vet inte. Jag har bestämt mig att satsa stenhårt på EM och göra det tillsammans med Pia. Man vet att det är en liten era som tar slut efter EM. Sen får man verkligen se. Jag spelar nästa säsong med Rosengård och så länge jag spelar fotboll stänger jag inte någon dörr, men man måste vara motiverad. Jag älskar att spela fotboll och älskar landslaget och ser inte varför jag inte skulle vara sugen, men man får känna på det.

Sverige möter Kina 19.30 ikväll.


Sveriges startelva (4–4–3):

12 Hilda Carlén - 15 Jessica Samuelsson, 4 Emma Berglund, 6 Magdalena Eriksson, 2 Jonna Andersson - 17 Caroline Seger, 7 Lisa Dahlkvist, 9 Kosovare Asllani - 8 Lotta Schelin, 18 Fridolina Rolfö, 22 Olivia Schough.

ARTIKELN HANDLAR OM