Klubbar varnas – grovt kriminella vill ”äga” spelare

FOTBOLL

Kriminella människor uppges försöka nästla sig in i fotbollsvärlden.

Därför har polisen gått ut och varnat alla Sef-klubbarna.

– Det är en nationell problematik. Man pratar om att ”äga” fotbollsspelare, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

I fredags hölls ordförandekonferens för Svensk Elitfotbolls (Sef) medlemsklubbar. Poliskommissarie Fredrik Gårdare informerade då klubbarna (från allsvenskan och superettan) om att polisen de senaste månaderna fått uppgifter från flera olika källor inom den organiserade brottsligheten som talar för att grovt kriminella personer försöker att ta sig in i fotbollen.

Personerna uppges bland annat ha försökt tjäna pengar på spelaraffärer.

– Vi har fått in från flera källor inom organiserad brottslighet att man helt enkelt börjat titta mot fotbollsbranschen och man pratar om att ”äga fotbollsspelare” och det ska vara spelare på elitnivå men att man också har tankar på att försöka binda upp talanger, säger Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

”En ren utpressning”

Enligt polisen försöker kriminella människor binda upp spelare och försöka få hållhakar. Skulle det inte fungera så kan man gå ännu längre, enligt Gårdare.

– Skulle inte det fungera är nästa steg ofta att man blir mer hotfull och kanske till och med en ren utpressning, säger polisen.

Gårdare vet inte hur utbrett det är i Sverige, och han kan inte heller berätta om ett konkret fall. Däremot vill han att klubben ska vara väldigt uppmärksamma framöver.

– Det går inte att sätta någon siffra från vår sida men det pratas rätt mycket om det här inom den grova organiserade brottsligheten. Det är en nationell problematik, säger Gårdare.

”Det är obehagligt och trist”

Jönköpings Södras ordförande Mats Tidstrand var på mötet.

– Det är obehagligt och trist när kriminella krafter söker sig till de här banorna och försöker utnyttja unga spelare, det är ju oftast det som det handlar om. Det är naturligtvis beklagligt, säger Tidstrand till Fotbollskanalen.

ARTIKELN HANDLAR OM