Ronaldo: Jag kommer att snacka i morgon

Här lämnar superstjärnan efter förstörda festen

FOTBOLL


FUNCHAL. Han klev in inför de fullsatta läktarna och höjde under ett öronbedövande dyn EM-pokalen mot skyn.

Två timmar och 45 minuter senare vandrade Cristiano Ronaldo, med sonen bärandes på matchbollen, ut genom arenans katakomber.

– Jag snackar i morgon, sa Ronaldo kort till Sportbladet.

Foto: PETRA THORÉN

Det här skulle vara Cristiano Ronaldos stora hemkomst. För första gången sedan Portugals superstjärna lämnade hemlandet var han hemma för att spela en fotbollsmatch på sitt Madeira igen. Allt, precis allt, var också upplagt för en fest.

Brodern entusiastisk som ett barn

Med sig i packningen hade Ronaldo EM-pokalen från i somras – en trofé som säkerligen kommer få en hedersplats på stjärnans museum i Funchals hamn. Innan avspark hyllades också hemmasonen när han höjde trofén mot den blå himlen.

På läktaren rakt ovanför den stolte superstjärnan stod hans familj samlad. Mamma Dolores, sonen Cristiano Jr och flickvännen Georgina Rodriguez var alla på plats. Brodern Hugo hade kvällen till ära i sin tur förvandlats till ett entusiastiskt lite barn som med Cristiano-tröjan på sig, Portugal-halsduken runt halsen och mobilen i högsta hugg dokumenterade allt från vad som var tänkt att bli broderns stora kväll.

Hugo var på väg att fångas i ett drogmissbruk innan hans bror Cristiano slog igenom på den stora fotbollsscenen. I dag är Hugo drogfri och driver Ronaldos museum i hamnen i Funchal där alla stjärnans pokaler, medaljer och hattrickbollar finns samlade. Så det var säkerligen med hopp om några nya bilder till samlingen av oförglömliga fotbollsögonblick som Hugo var så noga med att filma och fotografera minsta rörelse hans bror gjorde innan avspark.

Ronaldo öppnade sedan också målskyttet till publikens stora förtjusning. Portugal gjorde därpå även 2-0, med god hjälp av det svenska försvaret, men den imponerande vinstmaskinen från sommarens EM kom aldrig igång.

”Det skiter jag i”

När solen väl gick ner över arenan var det istället i blått och gult som planen lystes upp. Efter två mål av Viktor Claesson vände Sverige matchen och förstörde Cristiano Ronaldos fest. När Joao Cancelo stötte in Sveriges segermål i egen bur i slutminuterna rörde superstjärnan Ronaldo inte en min på bänken.

– Det skiter jag, ler Claesson stort efter matchen på frågan hur det kändes att förstöra 32-åringens fest.

Cristiano Ronaldo log inte. När superstjärnan, sist av alla, kom ner till den mixade zonen gick han sakta genom Estadio Maritimos betongtunnel. Strax framför 32-åringen, som hunnit byta om till en grön skinnjacka och ett par fabriksslitna jeans, plöjde den personlige managern Ricky Regufe väg förbi tv-kamerorna samtidigt som sonen Cristiano Jr smög bakvägen runt pressuppbådet.

– Jag snackar i morgon, sa Ronaldo kort och skadade på huvudet när Sportbladet bad om att få ställa två frågor. Då ska flygplatsen på Madeira vid en högtidlig ceremoni döpas om efter sin berömda son.

Sedan vandrade Ronaldo och Cristiano Jr sida vid sida ut i Madeira-natten efter en festkväll som knappt hann börja innan den tog slut. I sin hand hade Cristiano Jr matchbollen och för en gångs skull får han kanske också behålla den. För det här blev inte en boll värdigt något museum. Förutom Viktor Claessons så småningom kanske.

ARTIKELN HANDLAR OM