– Han får inte bli en ny Ödegaard

FOTBOLL

Spanienexperten och tidigare Valenciastjärnan Joachim Björklund, 45, jublar åt uppgifterna att Alexander Isak är klar för Real Madrid.

Men med en stor varning:

– Han får inte bli en ny Ödegaard.

Foto: Getty Images

Jocke Björklund, tidigare kommentator av spanska ligan för CMore och numera ungdomstränare i Valencia, har på nära håll följt spansk medias rapportering om Real Madrids intresse för Alexander Isak.

– Jag utgår från att uppgifterna nu stämmer. Marca är ju mer eller mindre Real Madrids fanzine, säger han med ett skratt till Sportbladet.

Är det rätt av Isak att välja Real Madrid?

– Ja! Det finns ingen bättre och större klubb i världen. De är ju faktiskt även världsmästare för klubblag. Real Madrid är största drömmen för väldigt många fotbollsspelare över hela världen och utifrån det perspektivet är det den optimala klubben.

”Större klubb finns inte”

– Man kan ha andra personliga preferenser och gilla Manchester United, Barcelona eller Bayern München mer, men någon större klubb finns inte.

Jocke Björklund har dock ett stort MEN:

– Man måste ha en bra lösning för hur Alexander Isak ska kunna utvecklas och mogna. Nu är det i stort sett omöjligt för honom att ta en plats i Real Madrids elva.

– Real Madrid Castilla (reservlaget) är inte en lösning i mina ögon. Se hur det har gått för Martin Ödegaard, säger Björklund.

När Martin Ödegaard som 16-åring blev såld till Real Madrid i början av 2015 fick hans norska klubb Strömsgodset cirka 40 miljoner kronor för mittfältaren. En summa som uppgavs kunna stiga till närmare 80 miljoner kronor när vissa kriterier blivit uppfyllda.

– Ödegaard fick nosa på A-laget, men försvann sedan i Castilla. Han fick inte utvecklingen de hoppats på.

Inte bra med egna talanger

– Det är bara att titta på historiken. Vad jag vet är inte Real Madrid så bra på att fostra fram egna talanger till sitt A-lag, säger bronsmedaljören från USA-VM 1994.

– Kan han spela vidare i AIK ytterligare en tid är det en bra lösning.

Vad väntar den dagen han verkligen tränar med och konkurrerar om en plats i Real Madrid?

– Han kommer bli oerhört påpassad givetvis. Det kommer ställas krav, trycket är hårt och man får leva ett sparsamt liv om man inte vill bli uthängd i pressen. Men sånt tror jag han är beredd att ta och klarar av.

– Det finns inget att tveka över, säger Joachim Björklund.