Förbundets svar: ”Det är inte okej”

Foto: TT
Janne Andersson
FOTBOLL

Finska landslagsledare satt och drack öl med landslagsdräkten på sig.

Nu sätter svenska fotbollförbundet ner foten.

– När man uppträder inom ramen för våra landslag – då dricker vi inte alkohol, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

I Finland döptes det till en ”alkoholskandal” när TV4:s Olof Lundh avslöjade att ledare för det finska fotbollslandslaget satt och drack öl i sina landslagskläder.

– Klart att man kan dricka öl. Men här satt de i landslagsdräkterna vid poolen mitt på dagen och drack alkohol. För mig sänder det konstiga signaler. De har nog en annan syn på alkohol i Finland, säger Lundh till Sportbladet.

SvFF: Ingen alkohol

Sedan dess har en mini-debatt blossat upp i svensk fotboll där både landslagschefen Lars Richt och förbundskaptenen Janne Andersson uttalat sig med att det är ett ”okej beteende”.

Men nu sätter svenska fotbollförbundet ner foten.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand har haft ett möte med förbundsrepresentanter under torsdagen där han berättat vad som gäller.

– För mig är det så här; när man uppträder inom ramen för våra landslag och i de här sammanhangen och har Svenska Fotbollförbundets dräkt på sig, då dricker vi inte alkohol. Och det är de regler och det förhållningssättet man har att rätta sig efter, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.

”Det är inte så vi uppträder”

Sjöstrand stöttar heller inte Janne Andersson eller Lars Richts uttalanden om att det är acceptabelt att ta en öl på eftermiddagen.

– Om dom är ute på en middag en kväll är det okej. Däremot om de sitter och har sina landslagskläder på sig, det är för mig inte så vi uppträder. De regler man har att förhålla sig och det förhållningssättet vi tillämpar det är att då dricker du inte alkohol offentligt och öppet, säger han och fortsätter:

– Att sitta vid poolen, i baren, i våra landslagskläder – det är inte okej. Och det kan säga att vi pratat om i dag på morgonen och alla är helt överens. Alla tycker det också. Det är för mig en självklarhet för hur vi uppträder och hur vi ska uppfattas utifrån de roller vi har och de förebilder vi ska vara.