Jansson till attack mot svensk fotboll: ”Utveckling prioriteras inte”

Hammarby är vidare i kvalet till Europa Conference League.

Nu reagerar sportchefen Jesper Jansson på att det saknas fokus på utvecklingsfrågor inom svensk fotboll.

– Tyvärr prioriteras inte Europaspelet från förbundet, Sef och många gånger inte ens klubbarna själva, säger Jansson efter 1–0 mot Maribor.

Hammarby åkte till Slovenien med 3-1 i bagaget från mötet på Tele2 Arena. På bortaplan slog David Accam till redan efter fem minuter när han gjorde matchens enda mål via en soloprestation.

Efter totalt 4–1 var glädjen stor i Bajen-lägret.

– Vänta lite, jag ska bara gå ut ur omklädningsrummet så jag hör dig, säger sportchefen Jesper Jansson när Sportbladet når honom på telefon.

I bakgrunden hörs skrål och segersånger, och sportchef Jansson vill först och främst lyfta den organiserade laginsatsen.

– Vi gjorde en fantastisk försvarsinsats. Det var gräs, fysik och det gick undan. Det är något helt annat att spela på bortaplan i Europa. Det har inte varit Bajens adelsmärke direkt att vara bra organiserade, men vi låg rätt och gjorde taktiskt bra förändringar samtidigt som Oliver Dovin var jättebra i målet. Han är född 2002, höll nollan och gjorde det oerhört bra, säger Jesper Jansson.

”Nytt steg för Hammarby”

Jansson beskriver segern som ett nytt steg för föreningen:

– Det är inget att hymla med. Vi har släppt in för många mål tidigare, säger Jesper Hansson.

I nästa kvalrunda väntar dubbelmöte med serbiska FK Cukaricki.

– Jag har rest ganska mycket i de här länderna. Serbiska ligan är ytterligare ett steg upp jämfört med Slovenien. Efter Röda Stjärnan och Partizan är Cukaricki den bäst organiserade klubben med jättebra ungdomsakademi bland annat. Milos har givetvis full koll på dem, säger Jesper Jansson apropå att Hammarbys nye tränare Milos Milojevic är från Serbien.

– Det är definitivt en jättefördel för oss. Han hade bra koll på Maribor också. Han kan den här fotbollen, menar Jansson.

”Allsvenskan ett sätt att ta sig till Europa”

Då är Jesper Jansson mer orolig över de förutsättningar som svenska klubblag får i Europakvalen.

– Jag hävdar att det viktigaste för svensk fotboll är att vi blir bättre i Europa. För mig är allsvenskan ett sätt att ta sig till Europa. Vi måste ta kliv där. Det hänger ihop med allt: talangutveckling, om vi ska kunna behålla våra spelare, få bättre betalt för spelarna – då måste vi spela i Europa. Och då måste man prioritera kvalet från svensk fotboll i stort.

Görs inte det i dag?

– Nej. Nu får vi åka upp till Östersund och sedan direkt ner till Belgrad på tisdag. I vilket annat land som helst lägger man det tillrätta så att Europalagen får bäst möjliga förberedelser för Europaspelet, men i Sverige gör man inte det.

”Europa prioriteras inte”

– Tyvärr prioriteras inte Europaspelet från förbundet, Sef och många gånger inte ens klubbarna själva.

Varför har det blivit så?

– Jag var med redan på den tiden när man pratade om "Nordens bästa liga”, sju punkter och kärnprodukten. Nu är det mer fokus på stadions, publik, plattformar och konsensus medan själva fotbollen kommer i nästa läge, säger Jesper Jansson.

Enligt Jesper Jansson är det en betydligt större debatt som innehåller en rad sportsliga fotbollsaspekter, men här och nu för Hammarby är det framför allt spelschemat som blir problematiskt.

– Jag förstår Östersund, de ligger risigt till i allsvenskan, varför ska de vara schysta mot oss? Men där måste ju förbundet kliva in. Nu åker vi hem fredag, till Östersund lördag, spelar söndag och sedan till Serbien senast tisdag för match onsdag. Uefa bestämde att den spelas på onsdag och där har vi inget att säga till om, säger Jesper Jansson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.