”Ibland är Pogba ett tungt namn att bära”

EXKLUSIVT: Florentin Pogba inför mötet med Manchester United och lillebror Paul

Foto: Foto: GETTY IMAGES
Tre medlemmar, Florentin, Yeo och Mathias, ur familjen Pogba på plats under EM i fjol för att stötta den tredje brodern och storstjärnan Paul.

avJohanna Frändén

FOTBOLL

I kväll ska Florentin Pogba stoppa sin lillebrors framfart på Old Trafford, medan mamma håller för ögonen på läktaren.

Saint-Etienne–Manchester United är en släktfejd på bästa sändningstid och ett känslosamt möte för fotbollsfamiljen Pogba.

– Ibland är det ett tungt efternamn att bära, men matchen är en dröm som går i uppfyllelse, säger Florentin Pogba till Sportbladet.

Det var en och annan Saint-Etienne-supporter som tog sig för pannan när Europa League-lottningen gav dem Manchester United i 16-delsfinal. Men för en av lagets försvarare var det en önskan från barndomen som slog in.

– Jag blev jätteglad över lottningen. Det är en dröm som går i uppfyllelse; att spela mot lillebrorsan, i dag i Manchester United. Det är en ära och en väldigt speciell match för oss, säger Florentin Pogba, 26.

”Kommer vara mycket känslor”

Han gör sin fjärde säsong i Les Verts backlinje, som en av klubbens mer profilerade spelare. Hans lillebror gör sin första i Manchester United, som världens dyraste värvning någonsin.

I kväll kliver de båda ut på Old Trafford i den typen av brödramöte som fotbollsvärlden älskar.

Att det internationella intresset för Florentin Pogba är stort inför dubbelmötet tar han med ro.

– Det är mycket media, det började redan långt innan eftersom vi är bröder. Det är som det är, det blir inget problem för mig. Jag gillar det. Det är inte ofta man får spela mellan brorsor, det är en extra motivation för oss och för familjen. Det kommer att vara mycket känslor för alla inblandade, för familjen.

Familjen var det ja, och känslorna. När Yeo och hennes man Fassou lämnade Guinea för Frankrike i början av 90-talet hade de tvillingpojkarna Florentin och Mathias med sig.
I Lagny-sur-Marne, ett par mil öster om Paris, föddes familjens tredje son Paul 1993. 24 år senare spelar sönerna Pogba i tre olika europeiska ligor och två olika landslag. Florentins tvillingbror Mathias är anfallare i Sparta Rotterdam i den holländska förstaligan och har, liksom sin tvillingbror, valt att representera Guineas landslag. Paul Pogba är, som bekant, fixstjärna hos Les Bleus.

Krokigare väg

Om lillebror Pogbas karriär varit spikrak från det att han lämnade Frankrike vid 16 års ålder, har hans äldre bröder haft en krokigare väg. Efter två år tillsammans i Celta Vigos akademi flyttade Florentin hem till franska tredjedivisionen, innan han värvades av Saint-Etienne 2012. Mathias skrev på för Sparta Rotterdam i somras efter att ha spelat i sju olika klubbar, flera i de lägre engelska divisionerna, sedan han och tvillingbrodern skildes åt som 18-åringar.

När det stod klart att två av sönerna skulle mötas på plan förklarade Yeo, familjens matriark och själv före detta fotbollsspelare på amatörnivå, att hon knappt står ut med tanken på att en av sönerna ska behöva förlora. Men Florentin Pogba tonar ner citaten som franska medier glatt kastade sig över.

– Vi vet att mamma är glad, hon hoppas bara att den bästa vinner. Hon har ingen favorit, inget barn hon håller på mer än något annan. Hon hoppas nog bara att alla njuter, säger Florentin.

Mamma Pogba anlände till Manchester redan i början av veckan och sågs i måndags dansa med sin yngste son, i en video på Twitter. Även Mathias hoppas kunna dyka upp på kvällens match.

– Han kommer nog att resonera som mamma, fast vi är ju tvillingar, så jag tror att han håller lite på mig…utan att säga det, säger Florentin Pogba och flinar.

Stödet lär komma att behövas. Styrkeförhållandena mellan Manchester United och Saint-Etienne reflekteras ganska väl i relationen mellan de två Pogba-bröderna på varsin planhalva. Den franska tabellfemman kliver ut på Old Trafford i kväll som rejäla underdogs, men det bekymrar inte Florentin Pogba.

– Vi vet att det är så på pappret, de är jättestora favoriter. Och visst, det är en fruktad motståndare. Men vi börjar borta och spelar andra matchen hemma. Vi ska spela hela vägen, så får vi se hur det blir. United är en historisk klubb, Old Trafford är en historisk arena och jag är alldeles full av känslor.

Finns det någonting i er uppfostran som du tror har gjort att ni alla lyckats bli fotbollsproffs? Någon hemlighet?

– Nej, det finns nog ingen hemlighet. Vi har talangen förstås och vi har utnyttjat den bra hittills. Hoppas det fortsätter så, det är inte givet, man måste förtjäna chansen och ta den. Vi står alla varandra nära och hjälper varandra och det moraliska stödet har hjälpt våra karriärer. I svåra ögonblick har jag haft de andra att prata med. Vi har daglig kontakt alla tre och Paul och jag kommer att prata hela tiden fram till matchen också.

Kallar sig för ”Pog Family”

Den dagliga kontakten bekräftas också på sociala nätverk, där Paul Pogba hälsade storebror Florentin välkommen till Instagram i november förra året med att posta en video på en dans med båda sina syskon. De fantasifulla frisyrerna och getto-poserna går också igen hos hans äldre tvillingbröder. Bröderna – eller ”Pog Family”, som de själva kallar sig – tycks inte dölja några djupare familjetrauman, men Florentin erkänner att efternamnet Pogba inte alltid är lätt att bära.

Foto: Martin Rickett / TT / NTB Scanpix

– Det är tungt ibland, för man vet var han är, vilken klubb han spelar i, hans transferrekord … namnet Pogba väger tungt. Min tvillingbror och jag vet att han är världskänd nu. Folk känner till oss för vilka vi är, men också tack vare honom. Det kan vara störande, men det är som det är. Även om det ibland är tungt är det mer en stolthet. Okej, man är någons brorsa hela tiden, men om det hade varit tvärtom, jag som spelade i Juventus eller Manchester United, då hade det varit samma sak.

”Zlatan kan göra oss illa”

Mot Manchester United har Saint-Etienne också en annan av Premier Leagues stora sommarvärvningar att hålla ögonen på. Zlatan Ibrahimovic gjorde 14 mål på elva matcher mot Les Verts under sin tid i Paris Saint-Germain.

– Vi vet att Zlatan är en jättespelare och det här är en klubb han gjort massor med mål på. Han känner oss, han har spelat mot oss i fyra år… Om han var glad när han mötte oss tidigare är detta ännu viktigare. Vi måste vara otroligt försiktiga och noggranna mot honom, säger Florentin Pogba.

Har du fått några tips av Paul om Zlatan, något han råkat berätta innan ni visste att ni skulle mötas?

– Jag behöver nog inte det, jag vet vad han kan göra under 90 minuter. Han kan göra oss väldigt illa, men vi har vad som behövs för att stoppa eller blocka honom.

Har du några egna tips till dina lagkamrater om hur man stoppar Paul, eller tar du hand om det själv?

– Jag kommer att hjälpa mina lagkamrater att stoppa honom så klart. Jag tror att de kan ha mycket nytta av det.

Hur ser Paul på matcherna?

– Man United kommer att vilja visa att de är favoriter, och han också. De kommer försöka vinna hela turneringen. Det är extra motivation att spela mot brorsan, vi kommer båda vilja visa vad vi kan.

Men man förnedrar väl inte sin brorsa på plan?

– Förnedra…nej. Men det är fortfarande en match. Det är ju så det fungerar i proffslivet, det är inte lätt, säger Florentin Pogba, som menar att oavgjort eller till och med uddamålsförlust är ett bra resultat för Saint-Etienne.

Han förbereder sig för sitt livs största match på flera nivåer, men utlovar en liten familjemanifestation på Old Trafford oavsett resultat.

– Det blir en liten dans tillsammmans efter matchen, oavsett hur det går, säger Florentin Pogba.

*KANAL 9 21.05: EL, 16-delsfinal 1:2 Manchester U–Saint-Etienne

PLUS PREMIUM: 35 minuters snack – bara om Manchester United

ARTIKELN HANDLAR OM