Har Mourinho tappat det?

Brenning: Kändes som ett desperat agerande

FOTBOLL

Den 11 februari var jag övertygad om att José Mourinho hade hittat det.

Bara två månader senare undrar jag om han har tappat det.

Taktiken, truppen, förståndet...

Foto: TT

Hade det här handlat om vilken annan tränare som helst hade jag varit övertygad om att så var fallet. Att han tappat det. Samme José Mourinho som en gång i tiden var så oerhört skicklig på att vända laget mot världen hade inför matchen mot Everton gjort precis rakt motsatt sak.

Inte förvånad om han går till United

Istället för att samla trupperna genom att rikta kritiken utåt skickade portugisen den rakt in i eget omklädningsrum. Först låtsades han inte ens känna till att ytterbacken Luke Shaw är en del av hans trupp för att sedan offentligt gå hårt åt engelsmannens fysik. Timmen innan tisdagens avspark följde Mourinho sedan upp med att peta Henrich Mchitarjan eftersom han ”inte var nöjd med hans prestation i föregående match” och ställa en småskadad Wayne Rooney helt utanför truppen.

Det kändes som ett desperat agerande.

Om det var ett försök att väcka laget så uteblev effekten för de som fick förtroendet förvaltade det knappast. I första halvlek såg United ut som Stoke innan Stoke insåg att Stoke-fotbollen var passé. Zlatan Ibrahimovic mötte de längsta långbollarna med pannan och Marouane Fellaini agerade reserv-Zlatan på de luftpastejer som av olika skäl råkade landa innan svensken. Det var den spelidé som gick att identifiera hos hemmalaget.

Efter att Phil Jagielka (av alla människor!) Zlatan-sparkat in 1-0 skickade Mourinho redan efter 28 minuter upp såväl Shaw som Mchitarjan från bänken för att värma upp. Sen bytte han in Paul Pogba.

Everton gjorde det bra och lita på att det kommer bli en rejäl dragkamp om Romelu Lukaku i sommar (jag skulle inte bli ett dugg förvånad om anfallarens agent Mino Raiola syr ihop något med United). Mot Manchester-klubben briljerade 23-åringen med sin starka fysik som ger Everton en target-spelare, en djupledslöpare och ligans bäste målskytt i en och samme man.

Zlatan stod med nackspärr

På andra sidan planen stod Zlatan samtidigt länge med nackspärr och letade efter omöjliga bollar att försöka göra något lika omöjligt med. Till sist blev det en straff (tack vare ett skott från baktunge Shaw och en hands på Ashley Williams) som räddade United men storklubbens spel ska inte behöva vara så beroende av tursamma omständigheter och enskilda trollkonster från en 35-årig anfallare. En sådan här match på hemmaplan ska de kunna avgöra på egen hand. Eller i alla fall ge sken av att de behärskar att göra just det.

United följde upp poängtappet hemma mot West Bromwich senast med ett nytt spelmässigt bottennapp mot Everton och den tolfte (!) oavgjorda matchen i ligan. Hade det varit en annan tränare på hemmabänken hade det varit en pressad man nu men där sitter trots allt José Mourinho.

Därför är jag inte säker på att han tappat det. Men om så inte är fallet börjar det ändå bli bråttom att hitta det.

Den 11 februari var jag övertygad om att José Mourinho hade hittat det. Manchester United sprang då sönder Watfords djupa försvar tack vare en uppvisning av Juan Mata och Henrich Mchitarjan som, som jag då beskrev det, såg ut som två sockerhöga sjuåringar. I dag såg egentligen alla utom Zlatan ut att likt Luke Shaw ha grävt lite väl djupt i den där godisskålen. Total paltkoma, som de hade sagt i Piteå.

En bra säsongsavslutning och en seger i Europa League så kommer Manchester United plötsligt ha haft en drömsäsong. Men ett uttåg ur Europa och fler oavgjorda poängtapp i ligan som det här så får vi nog snart skriva om Mourinhos klassiska smeknamn.

The Special One. Point.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se.

ARTIKELN HANDLAR OM