Victor Lindelöf om VM-kritiken: ”Kommer ni åka?”

Publicerad 2022-03-29

CHORZOW. Inför VM-avgörandet lyfts diskussionen om lämpligheten att spela ett mästerskap i en kritiserad regim som Qatar.

Då väljer Sveriges lagkapten Victor Lindelöf att bredda frågan.

– Det är lätt att säga att vi ska bojkotta. Om vi tar oss dit, kommer ni (media) åka ner? undrar han.


Ta ut ditt drömlag i Sportbladet Manager
2022!

Tisdag kväll kan det svenska landslaget bli klart för VM i Qatar.

Endast en seger mot Polen står mellan Blågult och mästerskapet i november-december i Qatar.

Men en VM-möjlighet väcker inte bara positiva reaktioner. Qatar är starkt kritiserat för sin brist på mänskliga rättigheter och sina utmaningar med pressfrihet.

Situationen för landets gästarbetare har varit i fokus och debatten har vuxit de senaste året.

Det finns fans och fotbollsälskare som inte alls vill att Sverige deltar i VM även om det sportsligt blir klart.

Inför det avgörande mötet i polska Chorzow lyfter Sportbladet frågan om den kluvna inställningen till mästerskapet. Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf nickade förstående.

”Varit ganska tyst senaste åren”

– Jag förstår varifrån de kommer, absolut, och varför de tycker och tänker så. Vi har gått igenom den här frågan många gånger och det är klart att det som händer och som har hänt där nere får inte hända och ska inte hända, säger lagkaptenen och fortsätter:

– Samtidigt är det ett fotbolls-VM, Fifa har tagit det beslutet och man vill vara där och representera Sverige. Sedan måste man ta ställning i vissa frågor, prata om det och upplysa och allt sånt där. Vad de (supportrarna) har sagt för något vet jag inte men jag förstår var det kommer ifrån och jag har inga problem med att de har den åsikten och det tycker jag att de ska ha.

Han valde i nästa andetag att bredda frågan, som berör fler än svenska landslaget.

– Det är lätt att säga att vi ska bojkotta. Om vi tar oss dit, kommer ni (medier) åka ner? Det är svårt. Jag tycker att det är viktigt att man får frågorna och kan prata om det, sen exakt hur man vill ta ställning är upp till var och en, säger han.

Förbundskapten Janne Andersson har inte personligen stött på någon som uppmanat honom eller landslaget till bojkott.

– Jag har faktiskt inte stött på det på det sättet. De senaste åren, om man går tillbaka, så var det ganska tyst. Nu har den allmänna debatten eskalerat, men ingen har pratat med mig om att de tycker att vi ska bojkotta, säger han.

TV4 och C More sänder Polen-Sverige under tisdagen. Sändningsstart klockan 20.00. Avspark: 20.45.