MFF:s svar på Mellbergs sågning

MALMÖ. Olof Mellberg sågade MFF:s taktik i premiären mot Juventus.

Efteråt fick Jon Dahl Tomasson och MFF-stjärnorna svara på kritiken.

– Han är väl van vid att spela 4–4–2, säger MFF-tränaren.

Nye tv-experten Olof Mellberg var hård i sin kritik mot Malmö FF redan i pausen i 0–3-förlusten mot Juventus i premiären av Champions League.

Den gamle mittbacken menade att det var en taktisk miss att låta Sören Rieks och Jo Inge Berget ta hand om kanterna mot ett Juventus som är så starka i ytterzonerna.

– Tremannamittfältet klarar det inte och Rieks och Berget blir väldigt isolerade. Ska man spela med dem när man har rena ytterbackar på bänken? Det här är en match för ytterbackar, sa han i C More.

Han var också frågande till att MFF höll fast vid sin 3–5–2-uppställning.

– Jag hade gärna sett ett fyrmannamittfält, antingen ett 4–4–2 eller ett 5–4–1.

Kollegan Kim Källström höll med och ifrågasatte varför tränaren Jon Dahl Tomasson inte justerade formationen under matchen när man fick problem.

”Vill också kunna sälja våra spelare”

Efter matchen tog Sportbladet upp Mellbergs kritik med Tomasson.

– Till att börja med: Juventus skapade en farlighet när de fick in en boll bakom ”Jib” (Jo Inge Berget på högerkanten). För det andra var det deras löpningar in i ”boxen” som var problemet vid deras 1–0-mål. Sedan hade vi problem med bollarna som slogs in bakom oss men det var centralt och inte på kanterna, svarar dansken och fortsätter:

– Sedan har vi gjort briljanta prestationer med den här formationen (3–5–2) i Europa mot motståndare som Rangers och Ludogorets som har helt andra budgetar än vi. Vi har dominerat i de matcherna i spelet både med och utan boll. Det behöver vi göra för att utvecklas. Vi har alltså inte spelat mycket 4–4–2, men han (Mellberg) är väl van vid att spela det sedan sin tid som spelare.

Ångrar du något taktiskt och funderade du på att ändra något under matchen?

– Nej, över huvud taget inte. Spelarna visste vad som kunde hända. Vi såg att vi kunde spela ”med” dem när vi fick tillfälle. Vi vill förbättra spelet med boll också mot större lag. Vad jag hört så har inte MFF gjort det tidigare när man varit med i Champions League. Vi vill utveckla våra spelare och vi vill också kunna sälja dem och i Europa tittar man efter spelare som kan göra bra saker med bollen, men också försvarar bra.

”Kändes optimalt att fortsätta”

Rieks höll med om att det var tufft defensivt på hans kant men reagerar sedan ganska starkt när han får höra Mellbergs kritik.

– Han menar att jag och Jib inte skulle ha spelat?! Okej... Det är ju lätt att vara efterklok.

Franz Brorsson tycker inte att det hade varit en bra idé att gå ifrån sin 3–5–2-formation.

– Har man gått in i Champions League efter att spelat åtta kvalmatcher med den här strukturen är det svårt att kanske byta den. Vi har försvarat oss grymt bra och även kunnat gå framåt. Det kändes optimalt att fortsätta, säger mittbacken.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.