River kontraktet värt 50 miljoner

Publicerad 2022-03-08

Robert Lewandowski, 33, markerar sitt stöd för Ukraina.

Fotbollsstjärnan river nu sitt kontrakt med kinesiska telekomjätten Huawei efter uppgifter om att de bistår ryska hackers.

Därmed lämnar han 50 miljoner kronor på bordet.

Polens och Bayern Münchens anfallsstjärna Robert Lewandowski har tidigare visat sin avsky mot Rysslands invasion av Ukraina genom att tydligt ställa sig bakom det polska landslagets vägran om att möta Ryssland i playoff till fotbolls-VM.

”Ryska fotbollsspelare och supportrar är inte ansvariga för det här, men vi kan inte låtsas som att ingenting hänt. Allt det vackra med idrott är motsatsen till vad krig för med sig. För alla människor som värdesätter frihet och fred, nu är det dags att visa solidaritet för offren i Ukraina”, skrev han på Twitter.

Säger upp avtalet

Nu väljer han att avsluta sitt reklamsamarbete med kinesiska telekomjätten Huawei – som han varit affischnamn för i sju års tid – efter uppgifter om att Huawei hjälper ryska hackers under invasionen av Ukraina.

Robert Lewandowski.

Enligt den polska journalisten Stefan Bienkowski, som avslöjade nyheten, lämnar Lewandowski därmed 5 miljoner euro (cirka 50 miljoner kronor) på bordet.

I ett uttalande till Sportbladet skriver Huawei:

”Informationen om att Huawei har hjälpt Ryssland enligt artikeln i engelska Daily Mail är fel. Den är baserad på inkorrekt information från en annan artikel som nu är korrigerad. När det gäller Robert Lewandowski beklagar vi att samarbetet är avslutat. Vi värderar vårt långa samarbete högt och önskar honom all lycka i framtiden”.

Djokovic hjälper till

Flera internationella idrottare har erbjudit finansiellt stöd till Ukraina på senare tid. I går (måndag) berättade ukrainske tennisspelaren Sergey Stakhovsky – som själv nu anslutit till armén för att försvara sitt land – att megastjärnan Novak Djokovic personligen hört av sig och undrat hur han ska bära sig åt för att hjälpa till.

”Snälla berätta vilken adress som är bäst för att skicka hjälp, ekonomisk eller annan”, skrev Djokovic i ett WhatsApp-meddelande till Stakhovsky.

Följ ämnen i artikeln