Grzelak manar till mindre domarfokus: ”Risk att vi skrämmer bort dem”

Domarnivån är, även i år, ett omdebatterat ämne i allsvenskan.

En debatt som AIK-tränaren Bartosz Grzelak tycker behöver tonas ned.

– Ska vi hålla igång vår sport så måste vi fundera lite grann på hur vi pratar om domare, säger Grzelak.

Följ ämnen i artikeln

Att domslut och domare hamnar i fokus är egentligen ingenting nytt i varken allsvenskan, Premier League, La Liga eller någon annan liga.

Oavsett råder det ingen tvekan om att det varit extra mycket debatt och åsikter från både spelare och ledare kring just rättskiparna på sista tiden i allsvenskan.

Ett klimat som inte faller AIK-tränaren Bartosz Grzelak i smaken.

– Jag tycker aldrig det är bra när det blir mycket fokus på domare. Det är en utsatt yrkesgrupp. Vi tränare och spelare ska vara försiktiga med hur vi pratar om domarna. Jag är helt övertygad om att alla gör sitt bästa. Sen så blir det inte alltid jättebra, men det blir det inte för oss tränare och spelare heller, säger tränaren, i ett längre samtal med en samlad presskår på AIK:s träningsanläggning på Karlberg, inför helgens derby mot Djurgården.

– Jag har haft samtal med spelare som varit ute i media och sagt något. För att höja förståelsen för domarkåren. Domarna är alltid öppna för dialog på domarrummet eller i annat sammanhang. Man får försöka hålla det där. Jag tycker inte det är bra när domare ska bli huvudfokus på matchutgången.

”Ni får sluta ställa frågorna”

Försvararen Alexander Milosevic håller med om att domarna hamnar i för mycket fokus.

– Överlag tycker jag att det är bra insatser. Det enda som krävs att det finns mer kommunikation mellan domare och spelare, säger AIK-backen.

Hans lösning på ett minskat domarfokus?

– Ni får sluta ställa frågorna.

Under inledningen av allsvenskan har det varit mycket fokus kring domarinsatserna.
Under inledningen av allsvenskan har det varit mycket fokus kring domarinsatserna.

Ligger inte också ansvar på er spelare/ledare i hur ni besvarar dem?

– Det kan vara ganska mycket att man förlorar en match och är besviken på allt runt omkring. Sen kommer man på att det finns en domare också. Personligen har jag också varit på domaren någon gång. Men oftast är det nog inte domarens fel att man förlorar matchen.

Bartosz Grzelak har även förståelse för att frågorna ställs.

– Om det är ett kontroversiellt domslut kanske det är svårt att inte ställa frågan. Då hamnar ansvaret på oss hur vi svarar på den, säger Grzelak.

– Mycket av tv-produktionerna handlar om att dissekera domarens beslut. Man dissekerar inte en innermittfältares beslut på samma sätt. Domares beslut dissekeras med linjer och allt. Då hjälper man till att driva domarkritiken.

”Jag har gjort misstaget och ångrar det”

Just den där kritiken kan i sin tur leda till att färre och färre människor vill bli domare. En farhåga som lyfts under samtalet via en fråga från TV4:s Fotbollskanalen och som Grzelak håller med kring.

– Jag beundrar domarna som åker själva en fredagskväll och dömer en division 6-match med två lag som båda har aggressiv ton mot domaren. Jag hade inte gjort det utifrån de historier jag hört. Ska vi hålla igång vår sport, för vi kan inte ha matcher utan domare, så måste vi fundera lite grann på hur vi pratar om domare. Det är en stor risk att vi skrämmer bort människor från att vilja vara domare.

AIK-tränaren fortsätter:

– Jag kan ha känslor och jag kan prata med en domare, men det får vara så. Det kan inte bli ett massmedialt tryck. Det finns människor som feltolkar budskapen och domare får hot. Det är det du ska ha med dig när du uttalar dig kring domare. Jag har gjort det misstaget och jag ångrar att jag gjort det. Jag kan ta det på ett annat sätt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.