Moberg Karlsson öppnar för klubbyte

”Funkar inte att harva i tjeckiska tredjedivisionen...”

David Moberg Karlsson, 25, har hamnat i frysboxen i Sparta Prag och öppnar upp för ett klubbyte i januari.

– Vi trivs väldigt bra här, men fotbollsmässigt är det inte så utvecklande för mig att harva i tjeckiska tredjedivisionen, säger han.

Efter en svag start på säsongen har Sparta Prag hittat formen. På söndagskvällen vann det tjeckiska storlaget mot Mlada Boleslav med hela 5–2 i ligan.

Den tidigare Malmö FF-spelaren Andreas Vindheim hoppade in i 87:e minuten – David Moberg Karlsson fanns på nytt inte ens med i matchtruppen.

– Det var en bra seger för laget, men jag lär inte komma närmare att få spela, säger DMK krasst till Sportbladet.

– Jag vill att det ska gå bra för klubben men jag kom inte hit för att vara hejaklackledare på läktaren eller spela i ”motståndarlaget” som vänsterback under träningarna.

Värvades för 12 mkr

För ett år sedan lämnade Arsenalsupportern David Moberg Karlsson IFK Norrköping när han värvades av Sparta Prags sportchef Tomas Rosicky för 12 miljoner kronor.

Nyförvärvets vår var mycket bra med tre mål och fem assist i ligan men en besvikelse för Sparta Prag som ”bara” slutade trea och ärkerivalen Slavia Prag tog hem titeln.

Tränaren Zdenek Scasny fick sparken och in kom Vaclav Jilek under sommaren.

– Jag var värvad som en offensiv ytter som skulle utmana, gå mot mål, skapa chanser och det kändes bra under våren. Nye tränaren vill ha spelare som springer och jobbar mer defensivt.

– Är det något de tjeckiska spelarna är bra på så är det att springa. Jag kan också springa, men defensiven tillhör inte mina starka sidor, säger Moberg Karlsson.

– Jag är varken förste eller siste spelaren i fotbollsindustrin som inte riktigt passar in i en ny tränares sätt att se på fotboll. Det är bara att tugga i sig och försöka göra det bästa av varje dag.

När Jilek valt andra spelare har David Moberg Karlsson hamnat utanför laget – rejält.

Spelar med B-laget

Under hösten har det blivit tre matcher från start i ligan, den senaste 26 oktober där svensken blev utbytt efter en timme.

För att få speltid har DMK tackat ja till matcher med Sparta Prag B och har mött Taborsko, Stechovice, Rakovnik och Viktoria Plzen B.

– Jag vill försöka hålla uppe matchtempot, men nivån i tjeckiska tredjedivision är inte så utvecklande om jag ska vara ärlig. I vissa matcher kliver jag ner som central mittfältare för att få lite mer bollkontakter.

Hur jobbig är situationen?

– Det hade varit svinjobbigt om jag varit sex, sju år yngre. Nu har jag hunnit med lite och vet hur det funkar. Det är en annan filosofi här där man skäller mer och laget plötsligt får böter för att vi spelat för dåligt och förlorat en match. Jag tror inte det är rätt väg.

– På träningarna får jag spela vänsterback så nu försöker jag utveckla mig i den rollen… Jag har Per Texas Johansson, som jag följer på Twitter, som förebild, säger han med ett skratt.

Redan under försäsongen insåg Moberg Karlsson att han inte var förstavalet under nye tränaren. Det fanns förfrågningar från bland annat holländska klubbar men klubbledningen i Sparta Prag tackade nej eftersom han ansågs vara en av de viktigare utländska spelarna.

Blir du kvar nu när januarifönstret öppnar?

– Socialt stannar vi gärna. Clara, jag och vår son Bill (2 år) som går på engelsk-amerikansk förskola och redan pratar engelska, trivs jättebra. Dessutom väntar vi tillökning i mars. Det är en fin stad, vi får mycket besök, jag har lärt mig lite tjeckiska och det uppskattas av väldigt många i klubben – men fotbollsmässigt går det ju inte att fortsätta så här.

”En flytt är det bästa”

– Både jag och klubben är nog överens om att en flytt skulle vara det bästa. Sedan får vi se vad som dyker upp. Det är många faktorer som spelar in, säger Moberg Karlsson som har kontrakt med Sparta Prag till sommaren 2022.

Kan det bli aktuellt att återvända till allsvenskan?

– Jag utesluter ingenting. Det hade varit roligt att kunna vara kvar utomlands, men jag vill spela för en klubb där jag får möjlighet att vara en avgörande offensiv spelare som jag kan vara.

– Ekonomin har också en viss betydelse. Karriären är inte lång, jag kommer inte vara höginkomsttagare som raketforskare när jag slutat att spela fotboll.

– Samtidigt kan man känna en annan trygghet och lugn i en svensk klubb och vara beredd att sänka lönekraven för att uppleva det. Både IFK Göteborg och IFK Norrköping ligger mig varmt om hjärtat, men jag kan inte stänga dörrar för någon. Blåvitt spelar verkligen spännande fotboll under Poya (Asbaghi) och Peking betydde väldigt mycket för mig. Vi får se vad som händer, säger Moberg Karlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.