”Det skulle till något exceptionellt på bordet”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Odilon Kossounou, 18, lämnar Hammarby.

Klubben har gjort den största spelarförsäljningen någonsin och sålt talangen till Club Brügge – tidigare än beräknat.

– Det skulle till något exceptionellt på bordet för att vi skulle värdera det, säger sportchef Jesper Jansson till Sportbladet.

Odilon Kossounou har ryktats vara på väg bort från Hammarby. Nu bekräftar klubben att 18-åringen är såld till Club Brügge i den belgiska ligan. Expressen har tidigare uppgett att Odilon säljs för över 30 miljoner kronor, men enligt vad Sportbladet erfar handlar det om över 40 miljoner kronor.

Hammarby skriver själva på sin hemsida att det är den största spelarförsäljningen i klubbens historia.

– På kort sikt betyder det att vi blir av med en väldigt bra spelare. På lång sikt ger det oss ett lugn och en stabilitet och en möjlighet att vara långsiktiga och följa vår utsatta plan egentligen. Förhoppningsvis har vi muskler och tålamod att behålla en liknande spelare i framtiden, säger klubbens sportchef Jesper Jansson till Sportbladet.

Odilon blev klar för Hammarby så sent som vid årsskiftet och har inte hunnit ta en ordinarie plats i laget. Klubbens plan har hela tiden varit att sälja mittbacken, men inte så här tidigt.

Fanns det på tapeten att inte sälja och i stället vänta för att kunna få ännu mer pengar?

– Det fanns det. Det var vi väldigt tydliga med när det konkreta intresset kom. Vi har tackat nej till bud tidigare. Till Brügge var meddelandet att det skulle till något exceptionellt på bordet för att vi skulle värdera det. De var väldigt raka och tydliga egentligen från början. Annars hade vi inte gått in i förhandlingar ens. Tanken och inställningen var att det inte var tänkt att sälja förrän nästa år.

”Inget överdrivet”

Hammarby får dock inte hela övergångssumman, då Odilons förra klubb ASEC hade en vidareförsäljningsklausul.

– En normal procentsats. Ingen överdrivet. Men det tillfaller dem en hel del.

Vad är en normal procentsats?

– Tio procent är väl normalt.

Jesper Jansson vill däremot inte avslöja hur mycket extra pengar som kan tillfalla Hammarby vid en eventuell framtida och ytterligare försäljning av Odilon från Belgien.

– I nio fall av tio har man en uppsida baserad på prestation och eventuell vidareförsäljning, säger Jansson.

Odilon ansluter till Club Brügge i sommar och har skrivit på ett fyraårskontrakt.

Ingen köpfest i sommar

Under Jesper Janssons tid har Hammarby sålt Neto Borges för cirka 20 miljoner, Pa Dibba för 13 miljoner och Björn Paulsen för 7–8 miljoner.

Lägg därtill miljonerna från Odilonförsäljningen.

– Det är jätteviktigt för klubben. Vi har en tydlig utstakad plan för Hammarby på lång sikt och strategi för hur vi vill bygga klubben och truppen. Det tror jag kanske är det viktigaste. Att vi håller oss till det som varit framgångsrikt.

Ingen värvningsfest att vänta i sommar med andra ord?

– Nej. Det som gör är att vi kan vara tidiga ute. Förlänga en del viktiga kontrakt. Vara ännu mer långsiktiga.

Likt när lokalrivalen AIK sålde Alexander Isak till Dortmund så kan en del av övergångspengarna investeras i anläggningar och materiella ting snarare än fotbollsspelare.

– Vi vill bygga klubben på sikt och få in kompetens och göra så vi kan utveckla kubben och spelarna som är i klubben på ett mycket bättre sätt. Vi kommer fortsätta på utstakat spår, säger Jansson.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.