AIK Fotboll

”Malmö är alltid favorit, allt annat är en lögn”

Av: 

Simon Svensson-Parenti

FOTBOLL

Allsvenskan är Malmös att förlora.

I alla fall om du frågar AIK:s sportchef Björn Wesström.

– Man kan, som Djurgården i fjol och oss själva 2018, vinna ändå, men det bygger också på att de som har bäst förutsättningar misslyckas, säger han.

Malmö FF vann allsvenskan 2017, men har inte kunnat upprepa det under de två senaste säsongerna.

Trots det går klubben in i 2020 som skyhög favorit till SM-guldet. I alla fall enligt Björn Wesström, sportchef i AIK.

Serien är Malmös att förlora

– Malmö är alltid favorit, med den oerhört överlägsna ekonomin som de har. Allt annat är lögn, säger Wesström.

Han menar att det ekonomiska glappet mellan Malmö och resterande lag i serien är så pass stort att det borde anses som ett misslyckande varje gång skåningarna INTE vinner allsvenskan.

– Min absoluta uppfattning är att ekonomi och sport har en tydlig korrelation. Sen kan man som Djurgården förra året och som oss 2018 vinna ändå. Men det bygger också på att de som har bäst förutsättningar misslyckas, säger han.

Öppet i toppen

Wesström menar även att den allsvenska tabellen ofta är mycket jämnare än vad den borde vara sett till de ekonomiska förutsättningarna och tror att de lagen som låg med i toppen ifjol kommer göra upp om det även i år.

AIK-tränaren Rikard Norling håller med om att det kommer vara många lag om budet, och även om många anser att just AIK tillhör favoriterna ser inte Norling saken på riktigt samma sätt.

– Jag ser nog inte oss som favoriter på samma sätt som jag gjorde 2018, om man ser till hur man har spänt musklerna. Vi har inte gjort det på samma sätt, säger han.

Vilka anser du vara favoriter då?

– Det är trots allt Malmö förstås. Men Djurgården har fått behålla spelare, och Hammarby har förstärkt och nu även Häcken. Generellt sett tror jag att allsvenskan kommer bli jäkligt bra i år, svarar Norling.

Europaspel är målet

Men innan allsvenskan drar igång på allvar ska svenska cupen avgöras. En turnering som Norling menar är väldigt viktig för AIK som klubb.

Fjolårets fjärdeplats innebar nämligen uteblivit Europaspel för Solnaklubben. Något som man hoppas kunna åtgärda genom att vinna just svenska cupen, och då få en gratisplats i höstens Europa League-kval.

– Det är det som gör att vi gärna driver på för att försöka ta oss ut den vägen, säger Norling.

AIK går in i svenska cupen på söndag, när man tar emot Jönköpings Södra på Skytteholms IP.

Publisert:

LÄS VIDARE

Dags att gå hem, Wesström?

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Björn Wesström

Allsvenskan i fotboll

Rikard Norling

Fotboll