Rasar mot Rumäniens publikbluff: ”En parodi”

På grund av rasistiska övertramp skulle Rumänien spela inför tomma läktare mot Norge.

Men det var 30 000 åskådare på plats, de flesta barn, som stöttade sitt lag intensivt.

– En parodi, säger norska landslagets assisterande förbundskapten, Per Joar Hansen.

Efter rasistiska tillrop från hemmapubliken på Nationalstadion i Bukarest i tidigare EM-kvalmatcher för Rumänien mot Spanien och Malta straffade Uefa landslaget att spela mot Norge inför tomma läktare.

Något som även det norska landslaget trodde skulle komma att gälla så sent som till för några dagar sedan inför tisdagskvällens EM-kvaldrama mot Rumänien i Bukarest.

Gick runt bestraffningen

Men på något sätt lyckades den rumänska arrangören komma runt bestraffningen.

1–1-matchen mellan Rumänien och Norge hade nära 30 000 åskådare på Nationalstadion i Bukarest sedan ungdomslag med barn under 14 år släppts in gratis och där en vuxen tilläts per var tionde barn.

– Det blir bara nonsens och trams. Jag fattar inte hur det här var möjligt, säger assisterande förbundskaptenen Per Joar Hansen till Dagbladet.

– Det här blir bara till ett skämt av Uefa, säger han.

Närvaron av barnen märktes definitivt, både för spelarna och de 200 tillresta norska fansen.

– Vi blev regelrätt utbuade av alla barn på gatorna utanför arenan före matchen, regisserade av de vuxna de hade med sig, säger en norsk supporter till Dagbladet.

Per Joar Hansen:

– Speciellt blir det en bluff av allt när våra spelare står med ”Equal Game”-skyltar före avspark på en stadion som drabbats av rasism flera gånger – och som gjort att supportrarna skulle vara avstängda den här gången.

Har klagat till Uefa

Hansen säger till Dagbladets utsända i Bukarest:

– Du såg att de (barnen) hade fått instruktioner att låta så mycket som möjligt. Speakern uppmanade dem till olika ramsor eller vad det var. Det hela blir en parodi.

– Jag hoppas man följer upp och tar tag i det här. Vi har redan skickat in ett klagomål (till Uefa). Det blir ett skämt när spelare står med ”Nej till rasism” inför matchen. Det blir ganska hopplöst, säger Hansen.

Nu återstår att se om Uefa på nytt kommer agera mot det rumänska fotbollsförbundet.

Sverige spelar borta mot Rumänien i EM-kvalet 15 november.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.