Tränarnas drömval: Elin Rubensson

Publicerad 2019-04-21

Elin Rubensson är en drömspelare för flera damallsvenska tränare.

Kopparbergs Göteborgs kugge tar tacksamt emot smickret.

– Det är ett gott betyg, säger hon inför sin allsvenska premiär.

Damallsvenskans tränare har just kickat igång säsongen och är nöjda med sitt spelarmaterial.

Men om de får drömma och välja en spelare från konkurrerande lag vem hade de valt?

Sportbladet frågade runt på damallsvenskans upptaktsträff nyligen och det landade i flera namn, ett par tomma svar och ett namn som dök upp från flera håll.

– Jag hade såklart tagit Elin Rubensson, säger Jonas Eidevall i Rosengård.

– Elin Rubensson, Göteborg, påpekar Thomas Mårtensson från Växjö.

Elin Rubensson, mittfältare i Kopparbergs Göteborg, hade en framgångsrik säsong ifjol när laget kom tvåa i allsvenskan. Hon verkar i en fri roll till höger och vandrar gärna in centralt.

Hon har också tagit kliv i landslaget och kommer att vara en viktigt kugge på innermittfältet i sommarens VM.

Bland tränarna som gärna haft Elin Rubensson i sitt lag finns också Magnus Karlsson. Under söndagen står han vid motståndarbänken när Elin Rubensson ska leda sitt Kopparbergs Göteborg till seger över Eskilstuna United.

– Vi får se, han kanske får käka upp det han sagt då..., skojar Elin Rubensson.

Vad känner du mest själv att du utvecklat?

– Jag har fått ta en större roll i laget. Lite av en spindel i nätet. Jag får styra spelet och trivs i den rollen och har mycket erfarenhet och rutin att dela med mig av. Det jag känt att jag utvecklat mest är att jag orkar springa mer. Jag gör jobbet box till box.

Elin Rubensson missade den allsvenska premiären grund av en liten muskelkänning i ena vaden. Men hon har tränat fullt hela veckan och är redo för sin egen premiär under söndagen.

– Jag har sett fram emot det länge, säger hon.

Och trots allt beröm lär hon inte försvinna till en motståndarklubb under de närmaste åren.

Men Marcus Lantz, tränare i Kopparbergs Göteborg, påminner kollegorna om att önskan om att få Elin i sin trupp inte blir mer än en dröm.

– Jag förstår att de är intresserade av Elin. Men Elin har fyra år kvar på kontraktet, det blir alldeles för dyrt för dom att lösa, säger han med ett skratt.

Den typen av längre kontrakt är ovanligt på damsidan. Men för Elin Rubensson kändes det rätt att binda upp sig för flera år.

– Vi trivs bra här och jag känner att jag utvecklas. Både på och utanför planen när allt stämmer. Det är skönt som spelare känna trygghet, säger hon.


Håller fortfarande väldigt hög nivå

Marcus Lantz, Kopparbergs Göteborg:

– Kan man säga att man är nöjd med den trupp som jag har? Jag är nöjd.

Olof Unogård, Linköping:

– Jag tycker fortfarande att Caroline Seger håller väldigt hög nivå. Vi har ett bra innermittfält, men att få komplettera med hennes trygga passningsfot hade varit fint.

Henrik Larsson, Växjö:

– Kosovare Asllani är fantastiskt duktig och kan operera i i ytor som är väldigt intressanta, så det är hon jag skulle säga just nu.

Stellan Carlsson, Piteå IF:

– Den frågan passar jag på. Jag tycker man ska hålla sig till sitt eget lag. Jag jobbar med fantastiska idrottskvinnor och de väljer jag.

Elisabeth Gunnarsdottir, Kristianstad:

– Jag tror att jag hade tagit in Anja Mittag från Rosengård. En effektiv forward, en klok spelare med bra spelsinne. Hon gör alltid mål mot oss så man hade först plockat bort de målen, sen hade vi kunnat börja jobba för målen för oss.

Joel Riddez, Djurgårdens IF:

– Det är klart att det finns väldigt många bra spelare. Du ställer mig lite. Jag vet faktiskt inte. Vi är inte kompletta, men jag är nöjd med den truppen jag har.

Jonas Eidevall, Rosengård:

– Jag hade såklart tagit Elin Rubensson. Hon är fostrad hos oss, jag hade henne som spelare när jag var i Malmö senast. Så vi hade tagit hem Elin igen.

Magnus Karlsson, Eskilstuna United:

– Elin Rubensson. Jag tycker att hon är bra, hon har många egenskaper och är trots att hon inte är lastgammal så är hon väldigt erfaren.

Renée Slegers, LB07:

– Måste jag svara på den frågan? Om jag hade fått välja en spelare utanför serien hade jag kunnat svara på det. Det finns många duktiga spelare i allsvenskan.

Stefan Arnsved, Örebro:

Pauline Hammarlund. Otroligt duktig forward, bra i djupled, bra som target. Hon hade passat som handen i handsken i Kif Örebrro.

Thomas Mårtensson, Vittsjö:

– Elin Rubensson, Göteborg. Hon är en box till box-spelare som arbetar hårt för sitt lag. Bra i landslaget också.

Henrik Korhonen, Kungsbacka

– Får man säga "Nilla Fisher", även om hon inte är tillbaka i Sverige ännu. I så fall gör jag det.