Adu borta – då förlorar AIK

avPer Bohman

Enoch Kofi Adu har missat två matcher i år.

Båda gångerna har AIK förlorat – och nu är mittfältaren avstängd mot Häcken.

– Adu är nervsystemet i vårt lag, säger Rikard Norling bekymrat.

Rikard Norling hymlar inte om spelfördelarens betydelse.

– Han är ett namn jag skriver ner väldigt snabbt, kanske snabbast, i startuppställningen. Adu är så viktigt för oss. Jätteviktig.

Men nu tvingas AIK resa till Hisingen för en svår bortamatch mot Häcken utan sin strateg. Enoch Kofi Adu tog två gula kort i segerderbyt mot Djurgården och är därmed avstängd.

– Redan under matchen mot Djurgården kom det en snabb känsla i mig. Det här måste vi verkligen hantera.

Hyllar Adu

Varför är han så viktig för AIK:s spel?

– Han är vårt nervsystem. Han är centralpunkten i nervsystemet. Jag håller honom extremt högt. Jag tror också att Adu verkligen trivs i AIK. Han känner sig driven här. Det är en kombination av stark kärlek från AIK:s sida med att klubben är tillräckligt stor för att han inte ska känna att han är för bra den, säger Norling och fortsätter:

– Eftersom han är nervsystemet i laget så kommer det ut rätt signaler från honom och han förstår om det är lagets hjärta, hjärna eller lungor som måste jobba hårdare. Han har en fantastisk förmåga och förståelse för spelet.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Enoch Kofi Adu fick rött kort i derbyt.

Mot Häcken måste han ersättas vilket ger Norling bekymmer. Det finns ingen spelare som riktigt liknar Adu i truppen.

– Man kan inte vänta sig att någon annan ska bidra med samma spel som Adu. Men det går att fylla hans skor på andra vis. Det måste vi göra. För annars kommer vi inte kunna hantera Häcken. För det är just runt ytorna omkring Adu som Häcken är allra bäst.

Norling: ”Kan bli helt avgörande”

I motsvarande match förra året – då lagen spelade oavgjord på Bravida Arena – hade Norling problem med just innermittfältet och fick justera taktiken i pausen.

– Jag gjorde fel och ändringar som var negativa för oss inför den matchen.

Gustav Berggren och Erik Friberg har spelat tillsammans ett tag. Men om Häcken vill vara mer elaka kan de bli Alexander Faltsetas och Friberg. Klarar ni den kampen om innermittfältet utan Adu?

– Det kan vara helt avgörande att vi lyckas stå upp i kampen. Alexander tycker jag mycket om och Erik Friberg är en fantastisk spelare som jag håller högt. Bara det faktumet att de spelat Berggren före Faltsetas är lite oroväckande. Då måste Berggren vara riktigt, riktigt bra.

Bekymmer inför matchen

Sebastian Larsson, Bilal Hussein, Anton Salétros och Felix Michel är möjliga ersättare i rollen som balanserande mittfältare. Norling är dock inte säker på vem han ska välja.

– Det är ju de där spelarna vi tittar på. Men bortsett från Anton har alla varit iväg på landslagsuppdrag. Då är det svårt att träna ihop något tillsammans rent taktiskt, för det finns ingen tid till det.

Eftersom serien går in i ett helt avgörande läge vill han inte experimentera för mycket.

– Vi kan inte testa några helt nya saker. För om det inte blir rätt så kan det vara den negativa droppen som får bägaren att rinna över. Vi är fullt medvetna om att varje poäng är oerhört viktig nu.

ARTIKELN HANDLAR OM