”Kommer bildas en fotbollens NHL”

Fotbollsligorna slår larm: Uefa krossar konkurrensen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

En europeisk topp likt NHL med en stängd liga.

En allsvenska där pengafördelningen krossat konkurrensen.

Nu slår intresseorganisationen European Leagues, med svenske ordföranden Lars-Christer Olsson, larm om klubbfotbollens framtid.

– Det måste till ett annat system för att fördela pengarna, säger Olsson i Aftonbladet Morgon.

Malmö FF är numera överlägset i den allsvenska penningligan med ett eget kapital på nästan en halv miljard kronor. Det är nästan 400 miljoner mer än tvåan IFK Norrköping – och i en helt annan värld än allsvenska konkurrenten Sirius med sina 46 000 kronor. En situation som bäddar för en ojämn konkurrenssituation i svensk fotboll i många år framöver.

”Kommer bildas en stängd liga”

Grunden till MFF:s blomstrande ekonomi är prispengarna från den Europeiska fotbollsförbundet Uefas klubblagsturnering Champions League. En turnering där ersättningarna blivit så påtagliga att de enligt Lars-Christer Olsson påverkar konkurrenssituationen i alla nationella fotbollsligor med representanter.

1 av 3 | Foto: Jessica Gow/TT
Malmös Champions league-framgångar har gett klirr.

– Uefa-pengarna är så stora nu att de även påverkar de stora ligorna nuförtiden. Tidigare brydde de sig inte särskilt mycket men nu gör de det eftersom det får samma effekt där. Det måste till ett annat system för att fördela pengarna, säger Olsson.

Svensken är ordförande för European Leagues som under torsdag och fredag håller sammanträde i Lissabon. Organisationen, som försvarar 29 av de europeiska fotbollsligornas intressen, tar nu strid mot Uefa för att förändra fotbollen.

Detta för att bromsa utvecklingen där de enorma prispengarna i Champions League tilldelas några få klubbar, ofta i de största ligorna, och på så sätt krossar konkurrenssituationen såväl nationellt som internationellt.

– Uefa har de senaste åren fungerat som ett språkrör för de 10-20 största klubbarna i Europa och jag tror inte att det är en bra utveckling, säger Olsson och fortsätter:

– Resultatet av vad de har hållit på med de senaste tio åren är att det kommer bildas en stängd liga i toppen av Europa i stil med ishockeyns NHL. Vi är motståndare till det och tycker att de lokala ligorna ska tjänstgöra som kval till Uefas tävlingar och att de lag som gjort bäst sportsliga resultat den senaste tiden ska mätas mot varandra istället för att ha en stängd liga i toppen.

”Försöker göra det ännu svårare”

European Leagues vill nu även få nationsförbundens hjälp att påverka Uefa.

– Om man får fortsätta som man har hållit på de senaste åren kommer det inte finns någon svensk klubb i Champions League igen. Det gäller alla länder i vår stolek eftersom de ekonomiska skillnaderna är så stora att ingen kan ta sig dit. Nu försöker de dessutom förändra tävlingsbestämmelserna så att det blir svårare och svårare att komma till gruppspelet i Champions League.

– Allt är i princip redan fastlagt till och med 2023 men när vi nu börjat diskutera hur det ska se ut från 2024 och framåt hoppas vi få in lite öppningar och aktivera nationsförbunden. De äger i princip Uefa eftersom de är medlemmar och de måste ta ansvar för att deras egna klubbar ska kunna komma vidare till Uefa-tävlingar. Det har man inte gjort hittills.

Publicerad:

LÄS VIDARE