Polisen om misstänkta matchfixningen i ÅFF: Vi känner igen mönstret
Publicerad 2020-05-18
Polisen känner igen mönstret alltför väl.
– Nu inväntar vi bedömningar från idrottens olika instanser, framför allt Svenska Fotbollförbundet, säger Fredrik Gårdare.
Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare på polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet känner igen mönstret som beskrivs i Sportbladets granskning av Åtvidabergs FF.
– Ja, vi har vid ett flertal tillfällen sett liknande mönster när det gäller att kontanter har kommit till utsatta föreningar och även spelare har tillhandahållits utan kostnader för att få spela i föreningarnas A-lag, säger Gårdare.
Enligt uppgifter till Sportbladet handlar det om liknande mönster i klubbar som Ängelholms FF, IFK Värnamo och Växjö United under de senaste åren.
Grova, organiserade brottsligheten
Fredrik Gårdare utreder ingen koppling mellan klubbarna i detta läge.
– Utifrån den här informationen som framkommit i media kommer vi nu att gå vidare med vilka åtgärder vi kan gå vidare med från vår sida, säger Fredrik Gårdare.
I nästan all matchfixning som uppdagats inom Sverige har det förekommit inblandning från den grova, organiserade brottsligheten, men Fredrik Gårdare inte kommentera i detalj vilka åtgärder det nu kan handla om.
– Vi är alltid väldigt tysta vad gäller vad vi gör och inte gör, säger han.
Pågår det en polisutredning?
– Inte i dagsläget. Informationen är precis ny för oss. Det som görs idag är att ta del av informationen. Sedan kommer vi göra en bedömning. Vi inväntar också bedömningar från idrottens olika instanser, framför allt Svenska Fotbollförbundet, säger Fredrik Gårdare.
”Mycket intressant information”
Juristen Johan Claesson arbetar med integritetsfrågor på Svenska Fotbollförbundet, vilket konkret handlar om att motverka bland annat matchfixning.
– Baserat på de uppgifter som framkommit är det väldigt mycket intressant information som det finns skäl för oss att titta närmare på. Inget snack om den saken. Mycket av det som listas är faktiskt ganska vanliga scenarion i matchfixningsfall. Därmed inte sagt att det måste vara så i det här fallet, det kan vara tillfälligheter också.
– Men tittar man objektivt är det ett vanligt tillvägagångssätt, säger Johan Claesson.
Vad kommer SvFF att göra konkret?
– Vi behöver hitta vilka matcher det kan ha rört sig om. Vi behöver också se om vi kan hitta avvikelser på spelmarknaden, och då behöver vi veta vilka matcher det kan ha varit frågan om. Åtvidaberg har inte förekommit på de listor vi har över misstänkta matcher från de här åren. Vi har hittills inte fått något från spelövervakningsbolagen att Åtvidaberg ska ha varit inblandade i misstänkta matcher, säger Johan Claesson.
I Sportbladets reportage säger förre tränaren Tor-Arne Fredheim angående de specifikt misstänkta matcherna:
– Jag tänkte att förbundet kanske skulle komma till mig när de såg sådana bilder, men det gjorde de inte.
Enligt Johan Claesson kommer Svenska Fotbollförbundet nu att undersöka om de kan få fram vilka matcher det handlar om.
– Det är precis den typen av information vi behöver för att rota vidare i ärendet ytterligare för att se om man kan koppla det till matchfixningsproblematiken eller inte, säger Johan Claesson.