Hanna Glas

”Vi har tagit ett kliv närmare”

Hanna Glas inför supermatchen mot Lyon

Av: 

Johanna Frändén

Hanna Glas PSG ställs mot Lyon i eftermiddag.
Hanna Glas PSG ställs mot Lyon i eftermiddag.

FOTBOLL

De föll från straffpunkten senast, i dag har Paris Saint-Germain en ny chans att slå världsstjärnorna i Lyon och gå upp i tabelledning.

– De är inte lika omöjliga som tidigare säsonger, vi har tagit ett kliv närmare, säger PSG-försvararen Hanna Glas till Sportbladet inför dagens stora franska drabbning.

Många fransmän höjde på ögonbrynen när Olympique Lyonnais bara fick oavgjort mot bottenlaget Dijon för ett par veckor sedan. Lyon, med stjärnor som Ada Hegerberg, Lucy Bronze och Wendie Renard, brukar tappa väldigt få poäng på en vanlig säsong. Nu hade de plötsligt givit huvudkonkurrenten PSG slagläge att gå upp i tabelltopp.

Men istället för att utnyttja läget tappade också Paris poäng mot Guingamp den 3 november.

– Vi visste att det skulle bli tufft, men det var lite slarv i sista tredjedelen, vi hade kunnat döda matchen. Vi kanske blev lite nervösa och stressade, säger Hanna Glas, som är tillbaka i Frankrike efter landslagsuppehållet.

I stället står nu Lyon och PSG på lika många poäng inför kvällens stjärnsmäll på Groupama Arena i Lyon, det första ligamötet lagen emellan den här säsongen. Hemmalaget är eventuellt fotbollshistoriens mest framgångsrika någonsin, med tretton raka ligatitlar i Frankrike och fyra Champions League-pokaler på lika många år. Lyon har slagit PSG de senaste fem gångerna lagen mötts.

– I supercupfinalen (21 september i år) gjorde vi en bra match, men förlorade på straffar. Jämfört med tidigare möten har vi tagit ett kliv närmare. De är inte lika omöjliga som tidigare säsonger. Men vi måste vara på topp mot sådana lag. Man kan inte ha en dålig dag, säger Hanna Glas.

Stenhård konkurrens i laget

Förbereder man sig på något speciellt sätt som försvarare för att möta Ada Hegerberg?

– Alla känner till deras styrkor och svagheter, vi är bra förberedda. Vi pratar inte så mycket längre om enskilda spelare, det är mer hur vi ska agera på fasta situationer till exempel.

Det är Hanna Glas andra säsong i den franska huvudstaden. Efter att ha spelat alla matcher i början av säsongen är startplatsen i backlinjen inte given just nu. Den senaste tiden har PSG-tränaren Olivier Echouafni föredragit franska Ève Périsset på högerbacken.

– Hon spelar ju i franska landslaget, det är tuff konkurrens för vi är ett bra lag. I början spelade jag mycket, gjorde mål, några assist och hade bra flow. Det är ju tränaren som bestämmer, men jag försöker visa hur bra jag är på träning, säger Glas, som tror att det ”fifty-fifty” att hon får starta i dag.

Om du fortsätter att få snålt med speltid, lämnar du efter säsongen då?

– Det här är ingen position man vill ha, man tränar ju för att få speltid. Men det är långt kvar av säsongen. Jag får utvärdera efteråt, jag får se om jag blir kvar eller om det finns andra alternativ.

”Hade varit en dröm”

Du är ett omvittnat stort Real Madrid-fan, det är inte läge att kolla med Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson?

– Jo, det hade så klart varit häftigt att få spela i sin favoritklubb. Men det är väldigt nystartat och så (Real Madrids damsektion spelar denna säsong under tidigare klubbnamnet CD Tacón och ligger på bottenplats i spanska ligan, reds anm). Kanske i framtiden, det hade varit en dröm.

Du har sagt att kulturkrockarna var det svåraste när du flyttade till Frankrike. Hur går det?

– Svårast var ju språket. Jag hade bara läst tyska innan… Lagkamraterna får hjälpa till att tolka på träningarna. Det är en annan kultur här, det märks både på spelare och ledare. Det är inte mycket gull, det är rakt på och oerhört höga krav. Man får höra direkt när man är dålig, det lindas inte in, säger Hanna Glas.

Hon menar att hon haft nytta av miljöombytet i klubbvardagen när hon kommit till landslaget.

– Jag tog det lite hårdare i början än man borde kanske, men jag har lärt mig jargongen nu och blivit mer hårdhudad. Det är mycket press att spela i PSG, det ska levereras hela tiden. Det märks att det är en ny nivå. Inför VM märkte jag att jag vant mig vid press, det hjälpte mig jättemycket.

Mentalt har jag blivit starkare.

Snart har ett halvår gått efter VM i Frankrike. Märker du av det genombrott som damfotbollen anses ha fått sedan i somras?

– Väldigt mycket. Satsningen från tv-bolagen att sända ligor, engelska matcher som spelas på stora arenor, biljetter som går åt. Jag njuter, nu kan jag kolla engelska och tyska ligan på tv nu. Man känner verkligen av det att det var någonting som hände i somras. Det är en ny era nu.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Tålamodet är på väg att ta slut

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanna Glas

Olympique Lyonnais

Wendie Renard

Sofia Jakobsson

Ada Hegerberg

Frankrike

Lyon