Tekie: ”Riktigt förvånad och besviken”

Publicerad 2023-08-01

Tesfaldet Tekie petades mot IFK Norrköping.

Försvagad på grund av sjukdom, enligt klubb och tränare.

Helt fel, menar spelaren själv.

– Jag var riktigt förvånad och besviken.

Följ ämnen

Mittfältaren blev magsjuk inför bortamatchen mot Twente i Europa Conference League. Tesfaldet Tekie, en profilvärvning inför säsongen, hoppades kunna spela men beslutade efter samråd med lagläkarna att stanna hemma i Sverige. Han var dock tillbaka i egen träning redan på torsdagen.

– Sen var jag med i träningen med laget på lördagen när de kommit hem och trodde att jag skulle vara med i truppen mot Norrköping. Sedan såg jag att jag inte var med och förväntade mig en förklaring från tränaren eller det mediciniska teamet. Men jag fick inget kommunicerat till mig.

Något som förvånade mittfältaren, menar han.

– Jag blev besviken och förvånad. Sen såg jag matchen och att Martí (Cifuentes, tränare) sagt till Discovery att vi tagit det här beslutet tillsammans. Att jag sagt att jag kände mig svag, vilket inte stämde.

”Jag var hundraprocentigt redo”

Vad är det som har hänt i kommunikationen mellan er?

– Jag har ingen aning. Jag tycker ändå att vi ska vara professionella nog att om något har hänt eller om jag gjort något fel så vill jag gärna få det förklarat för mig. Så jag är riktigt förvånad och besviken, eftersom jag kände mig hundraprocent redo att vara med i truppen. Men inte nog med det, det här med ”att jag kände mig svag” stämde absolut inte, säger Tekie.

Marti Cifuentes sa följande i sändningen till Discovery.

– Tess var sjuk mot Twente. Sedan hade han bara en träning men kände sig svag så vi tog beslutet att låta honom vila lite mer så att han förhoppningsvis är redo för kommande matcher.

Vilket Tekie alltså inte känner igen sig i.

– Det var ord som inte kom från min mun. Så jag är jättebesviken. Jag kom hit till Hammarby som en viktig värvning och trodde att jag skulle kunna hjälpa laget. Jag känner inte att jag fick någon förklaring och det är chockerande för mig.

Tror du att du kommer vara med i returen mot Twente på torsdag?

– Jag tränar på som jag gjort från i torsdags. Men jag antar att jag inte kan förvänta mig att vara med.

En snackis: ”Med all rätt”

Det har blivit lite av en snackis på sociala medier och bland supportrar, faktumet att du missat några matcher?

– Ja, absolut. Jag har märkt det. Med all rätt skulle jag säga. Om jag hade fått en förklaring kring det här så skulle det inte snackas så mycket. Men är det inte tydligt så är det klart att folk spekulerar och undrar vad som händer.

Tekie har, precis som hela Hammarby, blandat och gett under sitt halvår i klubben. Själv är han mestadels nöjd med sina prestationer.

– Jag har gjort många bra matcher tycker jag. Men när lagt inte funkar är det svårt för individen att vinna matcher på egen hand. Men jag har haft vissa bättre matcher och vissa sämre. Jag hoppas inte att det är mina prestationer som gör att jag inte får vara med, för då skulle jag bli förvånad.

”Vill gärna få förklarat för mig”

I grunden är han van vid en roll som en mer sittande mittfältare, men har i Hammarby ofta använts högre upp i planen.

– Min bästa kvalitet är som sexa/åtta. Jag vill vara med i uppbyggnadsspelet och så, jag är inte känd för att göra tio mål eller tio assist per säsong. Jag vill vara delaktig i spelet, öppna upp ytor för andra och springa mycket. Men det har tagit lite tid att anpassa mig till Martís idéer.

Med tanke på det som har hänt nu, och att du varit besviken, vill du stanna i Hammarby?

– Absolut. Jag skrev kontrakt för fyra år och vill spela med Hammarby för en lång tid framöver. Det är en riktigt bra klubb, fansen är bra och faciliteterna är bra. Så jag ser inga problem och har inga problem med någon. Men om det är något som hänt som jag inte vet om själv så vill jag gärna få det förklarat för mig. Men annars är jag nöjd i Hammarby och har inga planer på något annat.

Sportbladet har sökt Hammarby.