AIK-kaptenen: ”Jag blev rädd”

Publicerad 2017-05-20

AIK har skyddat spelarna från medierna.

Nu berättar laget om känslorna efter matchfixningsskandalen.

– Jag blev rädd, säger lagkaptenen Nils-Eric Johansson.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Verkligheten kastades upp och ner för AIK:s spelartrupp i torsdags. En av lagkamraterna hade hotats och erbjudits en muta i miljonbelopp för att manipulera resultatet i stormatchen mot IFK Göteborg. Enligt Sportbladets uppgifter var det dessutom en före detta AIK-spelare som framförde påtryckningarna.
Sedan dess har laget slussats in i en krishantering: ingen kontakt med medierna, stormöten med hela truppen och ledarna, samt samtal med externa säkerhetskonsulter.

”Jag blev arg, ledsen och rädd”

Under lördagen mötte sedan AIK:s två lagkaptener, Nils-Eric Johansson och Stefan Ishizaki, pressen för första gången.

Vad var din första känsla när du hörde om matchfixningsförsöket?

– Jag blev arg. Jag blev ledsen. Men jag blev också rädd, säger Nils-Eric Johansson.

På vilket sätt?

– Hela situationen är obehaglig. Den är jobbig, men jag vill inte säga för mycket.

Lagkamraten Stefan Ishizaki blev i sin tur rent ut sagt förbannad när han möttes av beskedet om den uppskjutna stormatchen.

– Det var rent egoistiskt från min sida. Jag var så jäkla sugen på att spela den matchen. Vi hade ju laddat i flera dagar och hade en bra känsla i kroppen.

”Känner en stolthet”

Men...

– De där ego-känslorna förbyttes snabbt till att jag blev förbannad. Hur kan det få förekomma i svensk fotboll? Men sen gick jag ifrån förbannad till att bli stolt. Spelare, ledare, hela AIK och förbundet har skött det här exemplariskt. Jag är känner en slags stolthet över det.

"Nisse" pratade om rädsla...

– Ja, för vi har kanske varit naiva tidigare. Man har inte trott att det kan förekomma så högt upp i svensk fotboll. När man märker att det finns närmare än vad man trodde så... ja.

Hur påverkas förtroendet mellan spelarna av en sån här händelse – när man vet att någon försökt utöva påtryckningar på en lagkamrat?

– En grupp som vår? Den påverkas inte alls.

”Vi är hederliga”

Hur kommer det sig?

– För att vi är en stark familj. När en i laget fick ett sånt erbjudande så rapporterades det omedelbart. Det visar att vi är en hederlig och ärlig grupp som går att lita på.

Vad säger du om din lagkamrats agerande?

– Det visar att han har en ryggrad. Att det är en ärlig människa. Att han har en karaktär som man vill hitta hos sina lagkamrater.

Vill inte kommentera uppgifterna

Enligt Sportbladets uppgifter är det en före detta AIK-spelare som framför påtryckningarna.

– Det vill jag inte kommentera. Det får polisutredningen sköta.

Ni har fått extern krishjälp. Hur har det varit?

– Ett bra stöd om man vill byta några ord. Det är förstås många som tagit illa vid sig av det här. Själv blir jag förbannad, men vill bara se framåt och fortsätta vidare. Det är min enda väg.

Följ ämnen i artikeln