Kaptenens attack: ”Tycker att han är skitdålig”

Foto: Niklas Busch Thor fick en armbåge av Hammarbys Paulsen.
Cmore

avPer Bohman

FOTBOLL

UPPSALA.
Niklas Busch Thor i Sirius kallade domaren "skitdålig".

Hans tränare Thomas Lagerlöf är trött på ”systemfelet” att "domarna avgör matcher".

Nu vill kollegan Jakob Michelsen införa videogranskning i allsvenskan.

– Vi har fantastisk videoteknik och det vore fint om vi kunde använda det, säger Hammarbys tränare efter 1–1 mot Sirius.

Återigen kom en allsvensk match att ramas in av domardiskussioner. I mitten av den första halvleken fick Hammarbys Björn Paulsen in en rejäl armbåge i tinningen på hemmalagets Niklas Busch Thor. Utan åtgärd från domaren Magnus Lindgren.

– Jag såg ingenting första 30 sekunderna. Jag tycker att han är skitdålig i vissa situationer, domaren. Hur kan han inte se den? Han står hur bra som helst placerad. Jag var lite groggy. Känslan är att det var en klockren armbåge, och det var ju det, sa Busch Thor till C More i halvtid.

”Ett solklart rött kort”

Efteråt ångrade han sina hårda ord, men höll fast vid kritiken av domarinsatsen. Tränaren Thomas Lagerlöf, som tyckte att domaren gynnade Bajen under matchen, delade sin lagkaptens uppfattning.

– Jag har inte gått alla domarutbildningar men från min synvinkel är det ett solklart rött kort.

Hur mår man som tränare när det inte blir någonting?

– Jag tycker att det är alldeles för många tveksamma situationer och för många matcher som avgörs på grund av domarmisstag. Vi fick till exempel en helt obegriplig varning på Moses Ogbu som gör att han är avstängd nästa match.

”Ett systemfel”

Lagerlöf ser problemen, men inte någon lösning.

– Alla fattar att fotbollsspelare, tränare och domare gör misstag hela tiden. Men det har blivit något typ av systemfel när så många matcher avgörs på grund av domarinsatser.

Även Jakob Michelsen är bekymrad över domarnivån. Men Hammarbys tränare förde fram ett konstruktivt förslag:

– Fotboll är en sport med få mål. Mål, röda kort och straffar är därför ofta avgörande i matcherna. Då tycker jag att domarna måste få videohjälp.

Vill ha videogranskning

Michelsens utvecklar sitt resonemang:

– Spelet är så snabbt. Alla gör misstag, men i till exempel basket gör det ingen skillnad eftersom det ändå blir 82-82 i matcherna. I fotboll är det så få misstag att varje enskilt kan bli avgörande. Då måste det blir rätt domslut.

Bajens tränare tycker att man – under matcherna – ska få utmana tveksamma domslut.

– Det hade varit fint. Det var ett par situationer där vi skulle ha velat göra det i dag och säkert lika många för Sirius. Vi har fantastisk videoteknik och det vore fint om vi kunde använda det

ARTIKELN HANDLAR OM