”De får fördelar och tillåts göra fula knep”

Ekdal: Totti och Zlatan får särbehandling men fransmännen är inte i samma liga

FOTBOLL

De största stjärnorna får fördelar av domarna, säger Albin Ekdal.

Men 27-åringen är trots det inte orolig inför VM-kvalet mot ett Frankrike med spelare som Paul Pogba, Antoine Griezmann och Kylian Mbappé.

– De är inte i den ligan, säger Ekdal om trions stjärnstatus.

Frankrike kommer till mötet med Sverige med världshistoriens dyraste fotbollsspelare Paul Pogba, 18-åringen som som tippas kunna slå rekordet Kylian Mbappé och så Antoine Griezmann förstås. Tre av fotbollens största stjärnor men en trio som ändå inte är nära de allra största. I alla fall inte om du frågar Albin Ekdal.

”Som om man inte fick röra Totti”

Hamburgs mittfältare, med ett förflutet i Serie A med Juventus, Siena, Bologna samt Cagliari, berättar i senaste numret av Offside om hur det var att möta nu pensionerade Roma-legendaren Francesco Totti.

– Hans legendstatus gjorde honom också speciell på planen. Slog han en fin crossboll var det magi, men slog Miralim Pjanic en likadan blev det inte lika starka reaktioner. Han särbehandlades av en del av domarna, fick frisparkar andra inte fick. Gick man in i en duell axel mot axel med honom hajade folk liksom till, typ ”Vad gör du? Det här är Totti”. Det var nästan som om man inte fick röra honom. Som motståndare kunde man givetvis bli lite frustrerad då, samtidigt fanns det en viss charm i det, säger Ekdal i tidningen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP
Ekdal är inte orolig att Frankrikes stjärnor som Antoine Griezmann och Kylian Mbappé ska få fördelar av domarna.

”Zlatan kunde göra fula knep”

En status landslagsmittfältaren menar Pogba och Griezmann inte är nära.

– De är inte i samma liga, säger Ekdal till Sportbladet.

De är inte nära Totti?

– Nej, det är de inte. Inte än så länge i alla fall.

– I Italien är det också lite annorlunda, de behandlar sina legendarer som gudar. De ska man inte röra. Men Totti är typ den ende spelaren jag upplevt det med på en fotbollsplan.

Det är samtidigt ingen ny diskussion att stjärnspelare ofta kan få fördelar, även av domarteamet. Något Ekdal också upplevt i det svenska landslaget.

– Ja, Zlatan var väl i lite samma liga (som Totti). Man får lite fördelar, så är det, och det kunde man se med Zlatan också så det var ju skönt att ha en sådan i laget. Han kunde göra lite fula knep på motståndarna ostraffat. Vi får hoppas att Lindelöf och ”Foppa” är där om några år.