Toivonen om torkan och Djurgårdsryktet

Foto: AFTONBLADET
Malmö FF ligger närmast Ola Toivonen om han skulle återvända till Sverige.
FOTBOLL

Flera svenska VM-aktuella anfallare gör mål som aldrig förr.

Ola Toivonen, 31, står på noll ligamål och har haft skadeproblem.

– Jag är inte orolig. Janne och jag vet var vi har varandra, säger Toulouseforwarden i en intervju med Sportbladet där han även efter vinterns spekulationer kring honom och Djurgården berättar vilken klubb han skulle vilja spela för om han återvänder till allsvenskan.

När Sportbladet pratar med Ola Toivonen har nyheten att landslagskaptenen och kompisen Andreas Granqvist flyttar hem till Helsingborg till sommaren precis kommit ut. 

– Det är bra att spelare vill hem och spela. Det är ett kvitto på att allsvenskan och även superettan håller tillräckligt hög klass för att man kan tänka sig att spela där. Men att Granen flyttar hem är nog lika mycket för familjens skull. De är trötta och färdiga med Ryssland, de vill komma hem till Sverige, säger Toivonen.

Ökar det pressen på er andra att flytta hem också?

– Nej, inte alls. Det är upp till var och en vad man känner, om det är dags. 

Under en tid har det spekulerats i att just Toivonen, som suttit mycket på bänken i Ligue 1, skulle vara på väg – till Djurgården.

Kör sin stil

Anfallaren känner Djurgårdens Bosse Andersson väl och Dif-sportchefen har vid flera tillfällen sagt hur gärna han åter skulle vilja spetsa truppen med en ny återvändare när Kim Källström meddelat att han lägger av.

Vad tänkte du när såg de spekulationerna ta fart igen, om dig och Djurgården?

– (Skratt) Vad ska jag säga? Först tänkte jag att det var lite onödigt att prata om mig till Djurgården. Jag har hela tiden sagt att jag inte ska hem till Sverige. 

– Men han är rolig Bosse (Andersson). Han kör sin stil och gör det på sitt sätt.

Om du återvänder till svensk fotboll en dag, vilken klubb hamnar du i då?

– Om jag skulle göra det så är det Malmö FF som ligger närmast eftersom jag har kontakt med Daniel (Andersson), jag har spelat där och vet hur den klubben funkar. Men jag vet inte ens om den dagen kommer komma, säger Toivonen som har kontrakt med Toulouse till sommaren 2019.

Hur resonerar du och din familj efter att det avtalet gått ut?

– Som jag sagt under alla år – vi vill vara utomlands så länge som möjligt. Det är vår målsättning, men sedan vet man att saker kan ändras snabbt. Men det är så vi känt hela tiden och det gör vi fortfarande. Vi trivs väldigt bra med livet utomlands.

Från succé till fiasko

Ola Toivonen (och Jimmy Durmaz) värvades till franska Toulouse FC sommaren 2016 ett par månader efter att tränaren Pascal Dupraz tagit över laget.

Toulouse och svenskarna gjorde succé under hösten och man 2-0-vann bland annat hemma mot Paris SG.

Men TFC har knappast blivit känt för sina jämna prestationer. För fem dagar sedan fick Dupraz sparken när Toulouse sladdar näst sist i Ligue 1 och Mikael Debève tog över.

– Det är inget nytt att en tränare sparkas. Det är ganska resultatbaserat det vi håller på med… Vi har inte varit bra, vi har inte fått med oss poängen och då var det rätt naturligt att han fick gå.

Toulouse känns ruskigt ojämnt. 

– Haha, ja, det är precis den nivån vi håller. Vi måste få lite stabilitet i resultaten. Men det ska inte vara någon fara för oss att åka ur. Det är inte många poäng upp till mitten av tabellen. Det är väldigt tätt mellan lagen. 

Foto: REMY GABALDA / AFP

Tränarbytet påverkade omedelbart Toivonens situation.

– Jag har haft ont i ljumsken ett tag och det är därför jag har vilat i de senaste matcherna. Det kanske blir några minuter i ligan för mig mot Troyes (lördag kväll). Jag var tvungen att ta det lite lugnt. Jag har haft ont under en längre tid. Nu känns det bättre och jag är med i truppen igen.

Avbröt rehaben

Räcker det med den här vilan?

– Vi får se. Det blev lite nya besked när tränaren sparkades och det kom en ny. Den nye tränaren ville ha så många spelare tillgängliga så snabbt som möjligt och då fick jag hoppa av rehaben och gå in i träningen lite tidigare. 

Ursprungliga planen var att du skulle kört mer rehab?

– Ja. Men det gör inte så mycket. Jag vill spela matcher. Det känns bättre och tränaren ville ha med mig i gruppen. Det är en viktig match mot Troyes.

Förutom problem med ljumskarna lider även Toivonen av måltorka i det franska ligaspelet med noll fullträffar så här långt.

Desto fler mål har flera av konkurrenterna om platserna som anfallare i den svenska VM-truppen gjort.

Både Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren, och Mikael Ishak, Nürnberg, leder skytteligan i Belgien respektive 2. Bundesliga. 

Hyllar Kiese Thelin

– Det är riktigt roligt att Kiese gör så mycket mål. Han har varit nummer tre bakom mig och Mackan (Berg) men varit bra när någon av oss tagit slut i matcherna. Kiese har gjort ett väldigt bra jobb när han kommit in. Han var nyttig i båda matcherna mot Italien. Det är superviktigt att han gör mål, men framför allt att han får spela. Han är lite yngre än mig och Marcus så han är näste som står på tur.

– Dessutom får John (Guidetti) spela mer nu efter sitt klubbyte. Det känns bra.

Känner du något flås i nacken?

– Njaaa… (skratt)

– Jag vet var jag har mig själv och jag vet var Janne har mig. Jag vet vi inte riktigt vad jag ska svara. Jag är inte orolig.

– Det är viktigt för det här svenska landslaget att ha bra forwards som även kan göra jobbet. Men för vårt offensiva spel tror jag att det viktigaste är att Emil (Forsberg) blir frisk, säger Ola Toivonen.

Spelschema Allsvenskan 2018 00:20