”Ett härligt svar på en hånfull fråga”

Historiska tränaren hyllas – nu hoppas svenska landslagsanfallaren att fler ska följa efter

avPatrik Brenning

När reporten undrade om spelarna måste ta på sig byxorna innan Imke Wübbenhorst kommer in i omklädningsrummet fick tyskan nog.

Nu hyllas BV Cloppenburg historiska damtränare och svenska landslagsanfallaren Fridolina Rolfö hoppas att fler ska våga följa i hennes fotspår.

– Det har varit mycket män på maktpositioner inom fotbollen och jag tycker det är häftigt att en kvinna vågar ta för sig, säger Rolfö.

Imke Wübbenhorst blev i december historisk som första kvinna att träna ett herrlag i någon av Tyskland fem högsta divisioner när hon tog över bottenlaget i femman BV Cloppenburg. Men just det faktum att hon är kvinna har också resulterat i frågor en man aldrig skulle behöva svara på.

”Tar ut laget efter penisstorlek”

Bottennivån nåddes förhoppningsvis i veckan när 30-åringen av annars ansedda Die Welt fick frågan om spelarna tar på sig byxorna innan hon kommer in i omklädningsrummet.

– Självklart inte. Jag är professionell. Jag tar ut mitt lag efter penisstorlek, svarade Wübbenhorst.

Ett citat som snabbt fick fart på sociala medier där det hyllats och delats friskt de senaste dagarna. Bland annat av svenska landslagsanfallaren och Tysklands-proffset Fridolina Rolfö.

– Jag tycker det är intressant att man väljer tillföra humor i en sådan situation. Jag känner själv igen situationen att man får dumma frågor som kanske inte alltid har med rätt sak att göra men i det här fallet blev det som ett hån och jag tyckte att det var ett härligt sätt att svara på det. Det är nästan som att frågan inte förtjänar ett svar så jag tyckte det var skönt att hon blandade in humor i det svaret, säger Rolfö.

Rolfö: Häftigt att en kvinna vågar

Med sin utnämning tog tyska Wübbenhorst ett ovanligt steg in i den manliga fotbollsmiljön men faktum är att kvinnliga tränare nästan är lika sällsynta inom damernas fotbollsvärld. Förra säsongen tränades bara ett damallsvenskt lag av en kvinna (Kristianstad med Elisabeth Gunnarsdóttir).

Fridolina Rolfö hoppas att fler damtränare nu ska följa i Imke Wübbenhorsts fotspår och ta sig in på alla nivåer inom fotbollen.

– Det är jätteviktigt. Det har varit mycket män på maktpositioner inom fotbollen och jag tycker det är häftigt att en kvinna vågar ta för sig i det hänseendet. Hon är ett jättebra exempel på en som vågar ta sig in i den världen och också lyckas.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM