AIK, MFF och Blåvitt stänger träningarna: ”För fansens skull”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Storstadsklubbarna i fotboll stänger i allt större utsträckning sina träningar dagarna före match.

Nu har även tidigare helöppna IFK Göteborg tagit det steget.

– Jag kör bil själv till Stockholm för att se AIK:s sista träning om den är öppen dagen innan de möter oss, säger tränaren Poya Asbaghi.

Under lördagen börjar den svenska tävlingssäsongen inom herrfotbollen på allvar.

Efter Östersunds tjuvstart mot Trelleborg förra fredagen inleds nu gruppspelet i Svenska cupen och bland annat AIK, IFK Göteborg och IFK Norrköping spelar på hemmaplan.

IFK Göteborg som under väldigt många år haft helt öppet för supportrar och media på alla träningar, meddelade i veckan att den inledande timmen på de två avslutande träningarna inför tävlingsmatch den närmaste tiden kommer vara stängda.

För fansens skull

– Vi kommer inte ha en enda träning som är helt stängd, varken för media eller fans. Vi väljer bara att stänga en viss del av träningen under vissa dagar, säger IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi till Sportbladet.

– Vi gör det för fansen, för att vi ska kunna bli bättre som lag och vinna fler matcher. Det är vad fansen vill. IFK Göteborg kommer fortsätta vara en väldigt öppen förening.

IFK Göteborg är långt ifrån ensamma om att göra så här. AIK, Malmö FF, Djurgården och Hammarby har också stängt för fans och media i olika omfattning på den sista träningen före match.

Djurgården och Hammarby tvingas ha stängt när dagen före-match-träningen sker på Tele 2 eftersom arenan inte kan öppna läktardelen, uppger klubbarna.

– Alla våra träningar på Kaknäs är öppna för fansen och media. Vi vill ha den närheten och öppenheten, säger Djurgårdens pressansvarige Jonas Riedel.

Beredd att betala

Hos IFK Göteborg har man ännu inte beslutat hur det kommer bli på Kamratgården senare i vår.

Poya Asbaghi:

– Dagens fotboll, även i Sverige, är en industri där det satsas väldigt många miljoner kronor på många detaljer. Kolla hur mycket Malmö satsar på sin medicinska stab, på att spelarna ska äta och sova rätt.

– Det skulle vara märkligt att lägga alla de pengarna på de detaljerna men helt plötsligt bjuda in hela omvärlden till att se vad vi gör dagen innan match. Det hänger inte ihop. 

Den nye IFK Göteborgstränaren bjuder även på en affärsidé för hugade spekulanter:

– Om jag som tränare skulle få tillgång till våra kommande motståndares träning dagen innan match så hade jag varit beredd att betala dyrt för det.

– Jag skulle vara beredd att ta en liten del av spelarbudgeten att lägga på en sådan kostnad, för att tillgång till motståndarens taktiska träning dagen innan match. Så värdefull är den, säger Poya Asbaghi.

SEF tar upp på möte

Elitklubbarnas organisation, Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), har noterat trenden att stänga mer av träningarna för fans och media hos storstadsklubbarna.

– Det föranleder definitivt att vi tar upp en diskussion med klubbarna om det här. Jag kommer att ta upp det vid ett klubbchefsmöte i början av mars, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

– Vi får värdera hur viktig den här delen (stängda träningar) är i relationen till våra supportrar och media och i förhållande till möjligheten att vinna matcher. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM