– Det var ingens fel

FOTBOLL

Förbannad och deppig – men Robin Söder ska tillbaka

GÖTEBORG. Miljontals svenskar led med 18-åringen som haltade omkring i bragdmatchen på Gamla Ullevi.

Två veckor senare är Robin Söder fortfarande förbannad och besviken – men långt ifrån knäckt.

För Sportbladet berättar Blåvittlöftet om den långa vägen tillbaka och debatten som uppstod efter den svåra korsbandsskadan.

– De försöker hänga någon, de vill ha en syndabock, säger han.

Robin Söder

Träbänkarna utanför Kamratgårdens omklädningsrum. För ganska exakt ett år sedan satt IFK Göteborgs Robin Söder här och svarade på frågor om sitt sensationella genombrott. Mycket har hänt sedan dess. Målskytt mot FC Basel i Champions League-kvalet, vunnit cupguld, blivit uppvaktad av flera europeiska storklubbar, blivit uttagen i U21-EM-truppen och klackat fram Marcus Berg till turneringens snyggaste mål.

Har svårt att glädjas

Just nu, efter ett lättare rehabpass i gymmet medan lagkamraterna sparkat boll i solskenet, har han svårt att glädjas åt framgångarna.

– Man har varit med om mycket roligt men haft en del motgångar också, konstaterar han kort.

Vänsterknät är sargat. Menisken har fått sig en törn och korsbandet är av. Sveriges största tonårstalang räknar med att vara borta från fotbollen mellan sex och tio månader. Den 13 augusti ska stjärnläkaren Leif Swärd operera honom.

– Det gynnar ju mig att jag är ung. Det brukar läka snabbare då. Men jag stressar absolut inte utan siktar på att vara tillbaka när allsvenskan drar igång nästa år.

Robin Söder hade inte fått någon speltid i U21-EM fram till semifinalen mot England i Göteborg. I den 75:e minuten och vid underläge 2–3 fick han chansen när Sverige jagade kvittering.

Vad fick du för direktiv av förbundskaptenerna?

– 'Var vänsterback, vänsterytter och vänsterforward’. Det var bara att köra upp och ner längs kanten.

Sex minuter senare kvitterade Marcus Berg efter ett mycket vackert anfall. Rasmus Elm helikopterfintade, Guillermo Molins gjorde sin gubbe och skickade in bollen, Söder klackade bak till Berg som stänkte upp 3-3 i nättaket.

I första förlängningskvarten var olyckan framme, och Sverige hade redan gjort sina tre byten.

– Jag fick ett knä i knävecket och ner mot vaden. Jag kände direkt att det var något som inte stämde. Det gjorde ont, men inget man inte klarar av i en sådan match.

Vad sa läkaren när du undersöktes?

– Att knät var stabilt. Och jag ville ju spela vidare. Man ger ju inte upp i första taget, men det gick ju inte så värst bra att springa. Resten såg väl alla.

Men det blev ännu värre. Söder försökte jaga ikapp en engelsman, men vänsterbenet hängde inte med utan fastnade i gräset.

”Det där var ju inte så smart”

– Det var en brinnande känsla och jag tänkte att ’det här var ju inte så smart gjort’. Jag fattade att något var av men jag hoppades att det inte skulle vara korsband-et.

Söder tvingades förstås bryta, och Sverige föll sedan på straffar efter en heroisk insats i en av de mest dramatiska matcher ett svenskt landslag har spelat.

Ångrar du något?

– Jag skulle ha gått av efter den första smällen. Men det är lätt att sitta här och säga nu.

En hätsk debatt följde och det blev stora rubriker. Varför fick Robin Söder spela vidare efter den första incidenten när han hade uppenbara problem att springa? Förbundskapten Jörgen Lennartsson sköt över alla frågor till läkaren Fredrik Bergström.

– Jag förstår att det blir en diskussion, men det blev fel fokus. De (media) försöker hänga någon, de vill ha någon syndabock, så är det ju. Det var ingens fel, vi tog ett gemensamt beslut. Jag ville spela vidare och läkaren sa att jag kunde. Sedan var det oturligt att det gick som det gick.

Hur har du mått?

– Jag vaknar varje morgon och tänker att det ska bli kul att gå och spela fotboll. Sedan kommer jag på mig själv. Jag tillåter mig själv att vara förbannad, sur och deppig fram till operationen. Sedan är det bara att titta framåt. Jag ska tillbaka, så är det bara.

ARTIKELN HANDLAR OM