Afrikanska mästerskapen i fotboll

Evakueras med presidentplanet

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Togos regering hämtar landslaget

Foto: Reuters

Togos regering har skickat presidentens plan för att hämta hem fotbollslandslaget från Angola.

Spelarna själva vill spela Afrikanska mästerskapen för att hedra de omkomna i terroristattentatet mot lagets buss i fredags.

– Men det vore oansvarigt av de togolesiska myndigheterna att låta dem fortsätta, säger Togos premiärminister Gilbert Huongbo.

Togos buss besköts med automatvapen i fredags. En attack som kostade föraren, en assisterande tränare och en talesman livet. Ytterligare nio personer varav två spelare, skadades i attacken.

”Laget måste återvända”

Trots att spelarna sagt att de vill genomföra turneringen så har Togos regering skickat presidentplanet för att hämta hem laget.

– Vi förstår att spelarna vill hedra sina döda kollegor, men det vore oansvarigt av de togolesiska myndigheterna att låta dem fortsätta, säger Togos premiärminister Gilbert Huongbo enligt TT.

Regeringen går så långt att de kräver att samtliga spelare återvänder hem till Togo.

– Om det finns ett lag eller personer under Togos flagga under invigningen av Afrikanska mästerskapen är det ett falskt deltagande. Laget måste återvända i dag.

Flec lovar nya attacker

Togo ska möta Ghana på måndag men det är nu osäkert om matchen kommer att spelas. Samtidigt lovar terrororganisationen, Flec-PM, nya attacker om inte matcherna som är planerade att spelas i Cabindaprovinsen flyttas.

– Det här kommer att fortsätta eftersom den här nationen befinner sig i krig och eftersom Hayatous framhärdar, sade gerillagruppens ledare Rodrigues Mingas i telefon från Frankrike där han befinner sig i exil, enligt TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Afrikanska mästerskapen i fotboll