Den enkla VM-resan

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Thorén: Det finns inga reella hot mot Sverige i kvalgruppen

FOLKETS PIA Förbundskaptenen Pia Sundhage och spelarna tackar fansen på Friends Arena efter EM-semiförlusten i somras. I dag inleds kvalet till VM 2015 och Sverige är storfavorit.
FOLKETS PIA Förbundskaptenen Pia Sundhage och spelarna tackar fansen på Friends Arena efter EM-semiförlusten i somras. I dag inleds kvalet till VM 2015 och Sverige är storfavorit.

Det talas om svenska förbundskaptener, en polsk tremålsskytt och respekt.

Det är förstås ett sätt att höja sitt eget fokus.

Rent krasst finns det inget som talar för att Sverige ska missa förstaplatsen och VM-biljetten.

Pia Sundhages stora utmaning under kvalet blir att sätta sitt nya anfallsbygge.

Sportbladets Petra Thorén

De svenska spelarna fick börja gårdagens träning i regnkläder på Swedbank Stadion i Malmö.

Hösten har kommit. Och med den en ny tid för Pia Sundhages landslag.

Värmen och kärleken från fansen under sommarens EM brinner fortfarande inombords, men nu gäller en mer avskalad vardag.

I dag blir det visserligen en släng av festen, det är premiär mot Polen och Svenska fotbollförbundet tror på 10 000 åskådare (7 000 sålda i går). Men bortamatch mot Bosnien-Hercegovina i slutet av oktober följt av Färöarna hemma är inte glamoröst.

Pozerska hittar målet

Jag har under dagarna i Malmö frågat ledare och spelare om det verkligen finns ett reellt hot mot Sverige i VM-kvalgruppen.

När vi avverkat plattityder som respekt, risk för underskattning, allt kan hända och bollen är rund så landar vi på två utmaningar att räkna med: svenska förbundskaptener i Skottland och en polsk super­avslutare.

Skottland är gruppens näst bästa lag, rankat som 20 i världen, att jämföra med Sveriges femteplats. Skottland har två svenska förbundskaptener Anna Signeul och hennes assisterande Ann-Helen Grahm. Signeul kan det svenska landslaget sedan tidigare och var Uefas observatör av svenska laget under sommarens EM. Grahm var assisterande till Thomas Dennerby, Sundhages före­trädare.

Och så har vi Polen. Eller Polens superavslutare. Hon heter Patrycja Pozerska. Den 29-åriga mittfältaren gjorde tre mål mot Tjeckien i Balaton Cup i augusti och bilderna på hennes mål har vevats under den svenska taktikgenomgången.

Utmaningen: få fart på Seger

Men hur vi än vänder och vrider på det så ska varken Skottlands blågula ledarduo eller en polsk tremålsskytt (två mål var dessutom på straff) kunna stoppa Sverige från att ta gruppens enda direktbiljetten till VM i Kanada.

Sverige ska alla dagar i veckan slå allt motstånd i det här sällskapet.

Pia Sundhages stora utmaning under kvalet är en annan.

Hon och Lilie Persson, Pias högra hand, har själv konstaterat att anfallsspelet under EM inte räcker till medalj i VM 2015. Farten och omställningarna finns där, det etablerade anfallsspelet gör det inte. 

Och även om spelsystemet som nu ska slipas in (4-1-3-2) är nytt, är diskussionen gammal. Den handlar i mångt och mycket om hur landslaget ska få det bästa ur Caroline Seger.

I går stod jag på Malmö Stadion och talade med Malmö FF:s lagkapten och mittfältsstjärna Jiloan Hamad. ”Hon är grym, Seger” sa han.

Och det är ju precis det hon är.

Fast det är inte alltid det blir maximal utdelning i de stora matcherna. Under EM blev hon inte den poängspelare hon önskat, den rollen tog snarare Marie Hammarström.

Lösningen kan absolut vara den som Sundhage och Persson verkar se: ett lägre utgångsläge i planen, som en balanserande länk mellan back­linje och de offensiva mittfältet.

Att starta ett bra anfall kan vara avgörande. Att våga hålla i det och börja om kommer att bli en nödvändighet för svenska landslaget.

Vägen mot VM har börjat. Om ett år kan Schelin & kompani börja packa väskorna.

Poängen på resan dit är mest formalia, hur de spelas hem det viktigaste.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN