Jag vill ha ett eget lag att träna

FOTBOLL

Djurgårdens Zoran Lukic: Allsvenska lag har hört av sig

Djurgårdens framgångsrika tränarduo kan splittras till nästa säsong.

Zoran Lukic vill stå på egna ben.

- Alla har vi ambitionen att gå vidare i livet, säger han.

Foto: JAN JOHANNESSEN
Namn: Zoran Lukic. Ålder: 42. Bor: Stockholm. Klubbar som spelare: Sarajevo FC (forna Jugoslavien), Vfb Admira Wacker (Österrike), Favoriten FC, Nykvarns SK. Klubbar som tränare: Nykvarns SK, Djurgårdens IF (U), Djurgårdens IF. Aktuell: Kan vara på väg att lämna Djurgården till nästa säsong. Vill ha ensamt ansvar för ett lag som satsar ute i Europa.

Sören Åkeby och Zoran Lukic tog över efter Michael Andersson hösten 1999 när Djurgården kämpade i botten av allsvenskan.

De lyckades inte rädda laget kvar - men senaste två säsongerna har tränarduon varit framgångsrik. I fjol slutade Dif tvåa i allsvenskan och i år väntar spel i Europa.

Nästa säsong är det osäkert om Zoran Lukic är kvar på bänken.

Han betonar att han trivs i föreningen och att samarbetet med Sören Åkeby fungerar utmärkt - men tankarna på att leda ett eget lag har växt allt starkare.

- Då har man lite större frihet, lite mer utrymme för egna idéer. Nu måste jag ta hänsyn till föreningen, till styrelsen och till kollegan. Det är inget problem, men en känsla jag har, säger Zoran Lukic och tillägger:

- Alla har vi ambitionen att gå vidare i livet. Det är mänskligt. Finns ett lag som satsar på att vinna och vill spela i Europa är jag självklart intresserad.

Han har redan tackat nej till en del erbjudanden. Två allsvenska klubbar har hört av sig och i våras fick han ett konkret anbud från ett topplag i tyska andraligan.

- De ville att jag skulle ta över från första juni. Men jag har kontrakt till november, säger Zoran.

Djurgården avvaktar

Djurgården vill inte svara på om man planerar att erbjuda Zoran Lukic förlängt kontrakt.

- Vi har kommit överens om att ta diskussionen efter säsongen. Men vi tycker att Zoran och Sören gör ett väldigt bra jobb, säger ordförande Bo Lundquist.

I fjol var Sören Åkeby Dif:s tränaransikte utåt. I år har Zoran Lukic profilerat sig allt mer. Hans raka svar och starka åsikter har fått mycket utrymme i medierna.

Som ensam huvudtränare skulle han röra om ännu mer i Fotbollssverige. För det behövs, menar Lukic.

- De flesta lag håller fortfarande fast vid det trygga och traditionella, kollektivet framför individen och vi-känslan.

- Men dagens fotbollsspelare blir allt mer egotrippad och får större och större jag. Till exempel har vi många invandrarkillar som är duktiga med bollen men tänker annorlunda. Hur kan vi bättre ta hand om dem?

- I Europa lyckas man sy in egoisterna i lagen och får därför fler storstjärnor. Ska svensk fotboll utvecklas måste vi börja fokusera på det.

Är Sverige redo?

- Speciellt om Drillo-fotbollen tar över. Då behövs skickliga individualister mot täta försvar.

Frågan är bara om någon klubb vågar ge den den kontroversielle tränaren helt fria händer.

- (skratt) Tja, vi får väl se. Det är inte säkert att Fotbollssverige är moget för mitt ledarskap ännu, säger Zoran och skrattar.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM