Norling: ”Något som surrar i huvudet”

avFrida Fagerlund

Europa League-kvalet pågår för fullt, liksom allsvenskan.

Ett förmånligt – men samtidigt knivigt läge – för serieledaren AIK.

– Det är helt klart något som surrar i mitt huvud konstant, säger tränaren Rikard Norling.

På knappt en vecka har AIK spelat tre tuffa bortamatcher, två i allsvenskan och ett i Europa League.

Samtliga har inneburit vinst för klubben från Solna som just nu toppar ligatabellen, tre poäng före lokalrivalen Hammarby som dock har en match mindre spelad.

Dessutom tvingas inte ”Bajen” bolla både Europaspel med allsvenskt spel den här säsongen, liksom trean IFK Norrköping.

– Men i slutändan kan vi inte stå här och klaga heller. Vi är lika disciplinerade i vårt spel som när det kommer till förberedelser och återhämtning, säger Henok Goitom.

– När man har en vecka ledigt mellan matcherna kan man kanske slappa lite, nu börjar återhämtningen nästan direkt efter slutsignal. Har man varit 100 procent disciplinerad tidigare så behöver man vara 110 procent disciplinerad nu, det har alla förstått.

Lagkaptenen menar att det viktigaste är inställningen, att inte ta något för givet. Det första mötet på Irland slutade med seger, 1–0, efter mål av Daniel Sundgren.

– Man får inte ge 100 procent i en turnering och 95 i en annan och tro att det ska gå ändå, menar Goitom.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Är det inte svårt att ge hundra procent?

– Jo, men man måste åtminstone göra det mentalt. Så länge man går in i det till hundra procent mentalt så tror jag att kroppen mer eller mindre hänger med.

– Men börjar man mentalt tänka att man redan är vidare då kanske man bara är på 80 procent. Vi vet om att det räcker med 1–0 för Shamrock så är matchen öppen igen.

Norling: ”Surrar i huvudet”

Tränaren Rikard Norling medger att det täta matchandet ger honom huvudbry.

– Det är helt klart något som surrar i mitt huvud konstant, så är det ju, säger Norling och utvecklar:

– Samtidigt så är det inget unikt, tittar man på de stora klubbarna ute i Europa så är det en del av verkligheten. Att du måste vara framgångsrik i båda. Det gäller att hitta någon form av framgångsfaktor där det ena inte utesluter det andra och där vi känner oss så pass starka att vi klarar av att hantera båda.

Nyförvärven Sebastian Larsson, Panajotis Dimitriadis och Heradi Rashidi får inte spela returen mot Shamrock Rovers. När även de ansluter kommer truppen, av naturliga skäl, bli än bredare.

– Tar vi oss vidare står vi bättre rustade och har fler alternativ, nu har i princip samma spelare spelat hela tiden, säger Rikard Norling.

Hur nöjd är du med transferfönstret så här långt?

– Jag tycker att Björn (Wesström, sportchef) har gjort ett jättebra jobb under hela året, mycket med tanke på att vi har stött på patrull ända från början, säger Norling och syftar på de många skadorna som laget hade under våren.

– Björn har gjort det riktigt bra i det läget. I förhållande till de behoven som vi hade så är ”Panos” och Rashidi väldigt bra värvningar, det är lätt att stirra sig blind på Sebastian men jag ger nästan än högre betyg ur ett trupperspektiv, med balans och så vidare, i dem.

Goitom: ”Häftigt att möta bra motstånd”

Henok Goitom menar att AIK givetvis fortfarande har goda chanser att ta sig vidare, trots en lite klenare trupp.

– En av våra styrkor är att vi är disciplinerade oavsett motstånd, även i matcher som vi förväntas vinna, säger Goitom.

– Irländare har mycket fart i sitt spel, det här höga tempot som man exempelvis kan se i Premier League. Mycket snack på planen, de går in hårt i duellerna. Vi som har varit med ett tag i Europa League vet att man måste anpassa sitt spel, det är en sak att möta irländare, en annan att möta ett lag från Färöarna.

Förra året slutade Europaäventyret med ett snöpligt uttåg mot Braga (1–1 hemma, 1–2 borta). Hur viktigt det är att lyckas den här gången?

– Otroligt viktigt, säger Henok Goitom och minns tillbaka till 2012 då AIK nådde gruppspelet.

– Det är häftigt att möta riktigt bra motstånd, få mäta sig. Ur klubbens perspektiv så räknas givetvis det ekonomiska in. Dessutom får vi spela på en större scen.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM