City-spelaren om att spela under Pep: ”Det svåraste som finns”

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Manchester City har haft en fantastisk säsong 2017/2018.

Tack vare Pep Guardiolas tiki-taka-fotboll har laget både gjort flest mål och släppt in färst i ligan i år.

Trots det menar lagets mittfältare Fernandinho att det är allt annat än lätt att spela för spanjoren.

– Att spela försvar i ett Guardiola-lag är det svåraste som finns inom fotboll, säger han.

Bortsett från plumpen i det första Champions League-mötet mot Liverpool har Manchester Citys säsong varit mycket bra.

I februari lyfte laget ligacupen efter att ha besegrat Arsenal, och nu i vår går klubben mot sin tredje Premier League-titel i ligaspelet.

Dessutom gör man det som det lag som har gjort flest (88) och släppt in färst (21) mål i serien.

Men i en intervju med fotbollsmagasinet FourFourTwo säger den brasilianska mittfältaren att Pep Guardiolas taktik är avancerad att bemästra, särskilt om man är försvarare. Detta för att spelarna förväntas sätta i gång varje anfall med sitt passningsspel.

– Du måste kunna se öppningarna, ha en excellent passningsfot och kunna agera snabbt eftersom det ofta är en stor yta bakom dig som motståndarna kan utnyttja, säger han.

Foto: TT

”Baseras på två touch”

– Det har varit coolt att se våra försvarare delta i det offensiva spelet och skapa chanser och starta anfall från vårt eget straffområdet. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg sina defensiva uppgifter. Det är tufft att vara försvarare under Pep, de förtjänar att bli hyllade, säger han till tidningen.

Fernandinho är tydlig med att det inte är Guardiolas instruktioner i sig som är svåra att förstå. Spanjoren vill se ett enkelt, men snabbt och rakt spel.

– Många tror att – sett till hur hans lag har spelat i Barcelona, Bayern och City – han begär extraordinära saker av sina spelare, men så är det inte. Pep vill bara att laget ska spela så enkelt som möjligt, berättar han.

– Vårt spel baseras på två touch. Han vill inte att varje spelare ska springa 15–20 meter, han säger att vi bara ska förflytta oss tre eller fyra meter innan vi spelar vidare bollen.

På lördag 7 april spelar Manchester City derby mot Manchester United. Vid seger är de klara mästare, då det blir matematiskt omöjligt för andra lag att komma i kapp.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM