31 dagar som kan avgöra allt

FOTBOLL

Tysk bottenklubb vinterns värvare - de byter ut nästan hela laget

1 av 4 | Foto: 2. Thomas Gravesen till Real Madrid. För 30 miljoner fick Madrid både en spelare och en symbol för ett nytt tänkande. Fotbollen först, PR-avdelningen sedan.

Ska vi gå till Blackburn? Eller till Madrid? Eller var och en hem till sitt?

I natt avslutas fotbollens eget kvart-i-fem-ragg, och mest nyfiken är jag på Christian Hochstätter.

Det är tvärdrag i fotbolls-Europa.

Och Hochstätter är kung i baren.

Jag återkommer till Hochstätter.

Först lite om fönster:

Norrlandsfönstret är enkelt. Det är öppet när Gif Sundsvall spelar allsvenskt, stängt när de åker ur, och den ende värvare som bryr sig heter Urban Hagblom.

Transferfönstret, däremot.

Transferfönstret är svårt.

Det är så svårt att när mitt ena öra hör Birminghams ordförande David Gold önska sig en säsong utan fönster, hör mitt andra öra Birminghams tränare Steve Bruce önska sig ett året-runt-fönster.

Nu har alla ligor fyra veckors öppen handel under säsong, en tidsfrist som tar slut vid midnatt.

Regelverket är bra.

Visst rör det sig...

Systemet hindrar att de rika köper sönder de fattiga året om, och vi ska vara glada så länge det finns. En EU-prövning skulle förmodligen äta regelverket till frukost, eftersom det begränsar fri rörlighet på arbetsmarknaden. EU gillar fri rörlighet.

Och visst rör det sig.

Mer än 300 spelare har bytt klubbadress i januari, bara i de stora ligorna.

I fjol värvade Txiki Begiristain Edgar Davids till Barcelona i januari, ett köp som lyfte klubben från sjunde till andra plats.

Alla drömmer om att göra en Txiki.

Men få försöker.

Det är en sund utveckling. Långsiktig.

Titta på listan över övergångar. Det är mer än 300 namn, rena rama tvärdraget från transferfönstret. Men det är mest lån och försiktiga små köp, inga desperata storsatsningar på vackra namn.

Europa darrar - alla vill vara Txiki, men ingen vill vara det nya Napoli, Leeds eller Örebro.

Bevisföremål 1: Serie A.

Nyss frossade alla Cragnottis och Berlusconis och Tanzis i miljardaffärer - nu framstår Brescias värvning av Lazio-dödaren Delvecchio eller Palermos Possanzini-köp som storsatsningar. Bara Fiorentinas sena köp av U21-landslagets Pazzani kvalar in i lyxklassen.

Elber en smart chansning

Det är här Christian Hochstätter kommer in i bilden, inridande som en vilt skjutande cowboy i en sömnig småstad.

Hochstätter spelade två landskamper för Västtyskland på 80-talet, nu är han sportchef i ett Borussia Mönchengladbach som sladdar i Bundesliga. Laget höll inte måttet, så vad skulle han göra?

Byta ut laget, förstås.

Med en ny målvakt (Kasey Keller), en ny mittback (Craig Moore), en ny vänsterback (Filip Daems), två nya mittfältare (Bernd Thijs, Jörg Böhme) och en ny anfallare (Wesley Sonck) har Borussia tagit fyra poäng på två matcher.

Och i går gjorde Hochstätter klart med en anfallare till, Borussia är ett helt annat lag nu än de var i höstas, och Giovane Elber kan bli vårens man i Bundesliga med lite tur.

Elber är, sålunda, januaris smartaste chansning.

Här är alla andra utmärkelser från årets Fönstergala:

lFönstrets tuffaste klubb:

Corinthians. Först Tevez, sedan Carlos Alberto från Porto - en brasiliansk klubb vänder vinden och snor namn framför näsan på européerna.

lFönstrets märkligaste:

Mutu-affären. Jag har läst 200 texter om hur det gick till, men fattar ändå inte. Livorno värvade Mutu, fast egentligen var det Juventus som värvade honom. Eller så är allt ogiltigt eftersom han är avstängd i England och"

lFönstrets klargörande:

Den Mamadou Diallo som skrivit på för Nantes är i n t e samma Mamadou som färgade håret blåvitt när han spelade i IFK Göteborg.

lFönstrets trend:

Bråkstakarna flyttar. Savage till Blackburn, Mido till Tottenham, Elber till Borussia, Bellamy någonstans (?), Anelka till Turkiet.

lFönstrets tuffaste:

Ramón Rodríguez Verdejo. Efter Baptista har "Monchi" lockat en ny, brasiliansk supertalang till Sevilla. Vad Adriano Correia kostade är inte offentligt, men ett utköpsklausul på nära en halv miljard ger en indikation.

lFönstrets dummaste:

Darius Kampa, petad målvakt i Borussia Mönchengladbach, dränkte sorgerna på ett läger i

Marbella. Vid tolvslaget sprang han på Bochums tränare Peter Neururer. Kampa är känd för att vara en ovanligt intellektuell fotbollsspelare och en hängiven operaälskare. Kanske var det därför han sa:

- Du är den bäste tränaren. Men du har väl ingen användning för en packad målvakt?

Det hade inte Neururer.

Och under tiden hade Christian Hochstätter passat på att värva en ny målvakt.

Transferfönstret har stängt - här är januaris 5 bästa köp

Foto: 1. Carlos Tevez till Corinthians. 125 miljoner är inte lite - men det är inte mycket vare sig för världens största talang eller för symbolvärdet i att behålla honom i Sydamerika.

Sportbladet granskar: Så har lagen i de stora ligorna handlat