Pools fans gråter blod

FOTBOLL

LONDON

Det är inte lätt att begripa vad som händer i gamla fina Liverpool FC.

Mystiken tätnar, som det heter.

Klubben har haft sin värsta vecka i mannaminne och supportrarna gråter blod.

Är detta verkligen ett lag som snart ska spela åttondelsfinal i Champions League?

Precis när vi trodde att Liverpool hittat en vinnande formel under den spanske managern Rafael Benitez, just när fansen börjat hylla "Rafas revolution" och i samma ögonblick som storstjärnan Fernando Morientes klev in på Anfield - då lade sig en kolsvart filt av elände över klubben.

4Förra helgen: 0-1 mot Manchester United efter en jättetavla av målvakten Dudek.

4 Sen: 0-1 mot Burnley i FA-cupen efter ett nästan skrattretande självmål.

4 Och i går: 0-2 i Southampton efter ett försvarsspel som måste ha fått sjuttio- och åttiotalets samtrimmade gamla hjältar att kasta ut tv:n genom fönstret.

Till yttermera visso:

Noll mål framåt - trots ett av ligans namnkunnigaste anfallspar: Morientes och Milan Baros.

Senast Liverpool förlorade tre matcher i rad var för sex år sen. Det har alltså inte varit nån vanlig vecka.

Det största fiaskot var förstås smällen mot Burnley. Hur Benitez kunde ställa upp med sju-åtta icke ordinarie spelare i en FA-cupmatch framstår som obegripligt. Benitez hävdar fortfarande att han gjorde rätt, att programmet är så tufft att de bästa spelarna måste vila.

Borde satsat allt på cupen

Men hade laget så många utslitna spelare på en och samma gång? Hur kan killar som till exempel John Terry och Frank Lampard spela varenda match i Chelsea och vara dominerande på planen dag ut och dag in?

Jag håller med de liverpoolfans som är rasande över detta. När nu Liverpool inte kan vinna ligan borde man ju ha satsat för fullt på den klassiska FA-cupen.

Rafael Benitez gör ett mycket ödmjukt och behagligt intryck i alla intervjuer. Han verkar vara en klok man. Men han kanske inte förstår att han hamnat i en klubb med mycket höga krav. Liverpool vill vinna något, inte bara försäkra sig om att hamna bland de fyra bästa i ligan.

Och: när nu stjärnorna fick vila så borde de väl ha sett fräschare ut i Southampton i går? Åtta nya spelare klev in i laget och på papperet såg Liverpool mycket starkt ut.

Men jag har sällan sett så många spela under sin förmåga på en och samma gång. Nu behövs det snart nån form av lavemang för att Liverpool ska kunna klämma fram all talang som finns i dom där kropparna.

Nye Pellegrino var alldeles bortkommen som mittback bredvid Sami Hyypiä. Draget att flytta ut Jamie Carragher på högerbacken var inte direkt genialiskt.

Riise var misslyckad, Luis Garcia rent av dålig, Morientes relativt osynlig, Hamann förlorade massor av dueller på mittfältet - och den annars så mäktige Gerrard kan inte ha varit helt skadefri.

Ni kanske tycker det är fel att jag uppehåller mig vid det förlorande laget, men det är sannerligen en sensationellt djup svacka som det stolta Liverpool hamnat i.

Äntligen, Southampton

Det betyder inte att jag vill ta ifrån Southampton någonting.

Äntligen, äntligen fick laget lite medgång. I början av säsongen skrev jag att The Saints spelade mycket bättre fotboll än vad tabelläget visade. Det var dock nån slags ständig otur som förföljde gänget.

Sen sjönk kvalitén undan för undan och det gick inte att skylla på osis längre. Nye managern Harry Redknapp såg ut som fel man på fel plats vid fel tillfälle.

Men nu fick han i alla fall sin första ligaseger med Southampton - och det var mycket välförtjänt. Femmannamittfältet - med Anders Svensson och Mikael Nilsson på varsin kant - gjorde ett jättejobb. Prutton var skitbra liksom mittförsvararna Lundekvam och Davenport. Vänsterbacken Higginbotham (låter som nåt ur Grevinnan&Betjänten) gjorde kanske sitt livs match, den ranglige Peter Crouch gjorde ett sensationellt jobb som ensam anfallare - och managerns grabb, Jamie Redknapp, var strålande rakt igenom.

Filmen "Harry & Son" gick visst på svensk tv i torsdags. Där är pappan, spelad av Paul Newman, besviken på sin slöe och ointresserade son.

Men Harry i Southampton måste vara nöjd med pojken. Värvningen av Jamie Redknapp är ett lyft.

När Liverpool har tänkt sig att lyfta igen vet jag inte. Men just nu kokar det hos fansen.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM